RAZGOVOR

Oručević: Tragično je da Mostar ponovo nema izbore, a to pitanje laganim dogovorom su mogli riješiti HDZ i SDA

Punih 12 godina nisu održani izbori u gradu na Neretvi

Oručević: Mi smo zarobljenici njihovog dogovora. Arhiv

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

7.5.2020

Dok će građani širom BiH u oktobru izaći na birališta, kako je to obznanjeno danas nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora, Mostarci su, ponovo, ostali uskraćeni za to pravo.  

Tako je Mostar jedini grad u Evropi, a vjerovatno i u svijetu, čiji građani 12 godina ne mogu birati svoju vlast.

-Tragično je da Mostar ponovo nema izbore i ovo je prešlo sve moguće granice – prokomentirao je za „Avaz“ Safet Oručević, bivšI i jedan od najpoznatijih gradonačelnika u historiji Mostara.

Mostarci su, podsjetio je Oručević, prvi u BiH poslije rata, 1996.godine imali snage da održe prve izbore u Mostaru bez ijednog incidenta i da formiraju Gradsko vijeće.

Istina, kazao je, svemu tome su prethodile brojne prepreka i političke bitke u borbi za ravnopravnost koja je dosegnuta poslije pregovora i u Vašingtonu i u Dejtonu, ali, kako je naglasio, prelaznim Statutom Grada Mostara niko u u tom gradu, načinom na koji je napravljen taj dokument nije mogao biti nacionalni gubitnik.

- Gubitnici ili dobitnici su samo mogli biti partijski, a sve demokratske forme koje koje su bile potrebne i koje postoje ima mostarski Statut, od maksimalne kvote jednog naroda u Gradskom vijeću, zaštićene kvote srpskog naroda, kao i predstavnika ostalih do biranja gradonačelnika dvotrećinskom većinom- podsjetio je Oručević.

Safet Oručević. Arhiv

Mišljenja je da su u CIK-u BiH mogli donijeti pravila za izbore kao i u svim drugim općinama , a to je, kazao je, već nuđeno HDZ-u, ali je odbijeno.

- Čini se da lokalna rukvodstva HDZ-a i SDA ne žele nikakve izbore u Mostaru. Zašto, o tome neću više da govorim, a mi smo zarobljenici njihovog dogovora u Gradu Mostaru u kojem sve tone i u kojem gubimo sve. A, činjenica je da je ovom gradu hitno potrebno Gradsko vijeće , pa ko god da bude gradonačelnik, kako bi, jednostavno, progovorilo 35 vijećnika, pokrenulo život, ali i postavilo brojna pitanja o tome šta se događalo u ovih zadnjih 10, 12 godina koliko imamo bezvlašće- istaknuo je Oručević.

Oručević se osvrnuo i na to da teče rok Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjene Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar, kako je to presudio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu te na činjenicu da će, ako izostane rješenje, Ustavni sud BiH biti taj koji će odlučivati o načinu izbora u Mostaru, kazavši da u toj priči može biti raznih scenarija.

- Treba sačekati kakvi će biti stavovi HDZ-a o svemu tome, s obzirom na to da ne priznaju CIK , a druga je pretpostavka da li bi odluka Ustavnog suda BiH bila riješena na takav način da dođe do izbora u Mostaru. Pitanje izbora u Mostaru mogli su riješiti SDA i HDZ vrlo laganim dogovorom, jer,imali smo mi prije 25 godina mnogo težih kriza i bile su riješavane. Mostar je talac politika HDZ-a, koji nisu spremni ni na kakve ustupke i drže Mostar u paketu, a vrlo su neprimjereno i veoma rigidno uzeli vlast i ne puštaju je. S druge strane, sve osim zajedničke liste, kada se steknu uslovi za izbore u Mostaru, bošnjačkih i probosanskih stranaka je ponovno prepuštanje Grada HDZ-u- kaže bivši mostarski gradonačelnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.