IZBORI

Bjelica-Prutina: Budžeta još nema, Mostar neizvjestan

Lokalni izbori BiH trebali bi koštati oko 9 miliona KM, bez sredstava zaštite tokom pandemije, istakla Bjelica - Prutina

Bjelica-Prutina: Osigurati sredstva. NAP

Avaz.ba

7.5.2020

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za 4. oktobar 2020. godine, za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 Skupština općina u RS, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam Skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Distrikta Brčko BiH, kazala je na konferenciji za novinare Vanja Bjelica-Prutina predsjednica CIK-a BiH.

Dodala je da su “za pripadnike nacionalnih manjina zagarantovana su mjesta za 23 kandidata u 21 općini”.

- Prvi put će na Lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva biti biran neposredno na izborima. CIK BiH obavještava javnost da će izbori za Mostar biti raspisani po sticanju neophodnih uslova za to. Po odluci Ustavnog suda iz februara  ove godine pojedine odredbe Izbornog zakona prestale su važiti, a tu je i presuda Irma Baralija protiv BiH”, istakla je predsjednica CIK-a.

Kako kaže sa stanjem na dan 6. maj u 24 sata zaključen je birački spisak 3.374.364 birača što uključuje i birače iz grada Mostara.

- Zbog aktuelne situacije, registracija birača van BiH radit će se na osnovu PRP obrazaca, koji su za sada dostupni isključivo na stranici CIK-a BiH. Zbog nedostatka sredstava nije bilo moguće pokrenuti javne nabavke za printanje i poštansku dostavu obrazaca, ali poštansku dostavu ne isključujemo - dodaje Bjelica - Prutina.

Pozvala je građane izvan BiH da bez odlaganja posjete zvaničnu stranicu Izborne komisije BiH te se registruju za glasanje, te dodala da bez popunjenih gradskih i općinskih izbornih komisija neće biti moguće provesti izbore, te da u tim komisijama još 13 mjesta nije popunjeno.


Bjelica - Prutina očekuje da će budžet institucija BiH biti usvojen brzo. NAP

CIK BiH danas nije usvojio uputstvo o rokovima i redoslijedu aktivnosti, a uputstvo će biti doneseno tek kada se osiguraju novčana sredstva.

- Izbore nije moguće osigurati bez novčanih sredstava. Jedno od ovlaštenja i odgovornosti CIK BiH je štampanje i distribucija glasačkih listića. Potrebno je otprilike 170 od dana objave obavještenja o nabavci listića do pakovanja listića. Da bi CIK ispunio svoje obaveze potrebno je zapošljavanje određenog broja osoblja na određeno vrijeme - napominje.

Poručila je da očekuju hitno osiguravanje novčanih sredstava, a da institucije BiH osiguravaju sredstva u iznosu od 4,2 miliona KM, a da preostala sredstva osiguraju gradovi i općine u okviru svojih budžeta.

- Lokalni izbori BiH trebali bi koštati oko 9 miliona KM, bez sredstava zaštite tokom pandemije. Napominjemo da će CIK koristiti sve raspoložive mogućnosti da bi proveli izbore - zaključila je Bjelica - Prutina.

Vlado Rogić član CIK BiH na pitanje šta ako dočekamo 4. oktobar bez glasačkih listića, kaže da očekuje da će budžet institucija BiH biti usvojen brzo, te da će potom odmah biti prebačena sredstva CIK-u BiH.

Na ponovljeno pitanje šta ako ne bude sredstava, i ne budu printani listići, Rogić kaže da se nada da će ipak sredstva biti osigurana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.