GORAŽDE

Građani nezadovoljni što izgradnja betonskog zida u naselju Luka neće biti zaustavljena

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

7.5.2020

Iznijeti zahtjevi na sastanku s odgovornim - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon okupljanja, potpisivanja peticije, te zahtjeva odgovornima da izgradnja betonskog zida na obali Drine bude zaustavljena, predstavnici stanovnika goraždanskog naselja Luka svoje su primjedbe na način izgradnje obaloutvrda iznijeli i na zajedničkom sastanku sa odgovornima koji su uključeni u ovaj projekat. 

Dobili su obećanje da će se u narednih nekoliko dana razmotriti mogućnost da visina zida, kojim je Luka odvojena od rijeke, bude smanjena, ali ne i da će nastavak izgradnje armirano - betonskog objekta dugog oko 460 metara biti obustavljen.  

- Nisu ispunjeni zahtjevi građana, jer mi smo tražili da se obustavi izgradnja zida. Rekli su da će nastaviti graditi, a da ćemo u međuvremenu tražiti rješenje što je apsurd i bacanje prašine u oči ovom narodu. Očekujemo da mjesna zajednica Goražde 3 sazove zbor građana, a u skladu sa zakonom ćemo se boriti za svoja prava – kazala je, nakon sastanka, Senka Dedović, predstavnica građana Luke.

Izgradnja obaloutvrda na rijeci Drini finansira se kreditom Svjetske banke, koji se realizira posredstvom Vlade FBiH i Ministarstva vodoprivrede FBiH, a nezadovoljstvo građana kulminiralo je nakon što je na dijelu obale podignut armirano – betonski zid, koji u potpunosti sprječava pogled na rijeku. Oni ističu da im se njihov način života iz temelja mijenja, da će njihova imovina sada biti obezvrijeđena, ali sumnjaju i u to da će ih zid zaštititi od poplava, koje su im do sada uzrokovale uglavnom podzemne vode. 

Tokom sastanka su iznijeli i primjedbe da ih niko nije pozivao na javne rasprave o projektu, da nisu urađena geodetska istraživanja tla, istakli su da poplava u Goraždu prvenstveno ovisi od koordinacije u radu hidroelektrana Mratinje u Crnoj Gori i Višegradu, a da se je projektirana visina obaloutvrda u centru grada mogla smanjiti širenjem korita uzvodno.

S druge strane čuli su se odgovori da cilj nije obezvrijediti imovinu nego zaštititi je, da se prodor podzemnih voda u tlo sprječava betonskom podzemnom stopom, da je projektant bio limitiran na pojas ranije eksproprisanog zemljišta i da su razlog pojedinim rješenjima smanjenje troškova izgradnje, te da se vizuelni efekti u Luci mogu popraviti planiranom izgradnjom šetališta i sadnjom drveća.

Direktor Ureda za implementaciju projekata u šumarstvu i poljoprivredi u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Alojz Dunđer, kazao je da je zatečen onim što je iznešeno na sastanku, te da očekuje da građani dostave svoje primjedbe, koje će biti proslijeđene i Svjetskoj banci. 

- Ovdje se mora voditi računa o činjenici da po već urađenim studijskim dokumentima razina proticaja vode, kada je riječ o zaštiti od stogodišnjih voda, varira od 3.300 kubika u sekundi a negdje i do 4.000. Ovo rješenje garantira zaštitu na razini od 3.400 kubika u sekundi. To je bila osnova za ovakvo projektno rješenje – kazao je Dunđer.

Dok se očekuje odgovor hoće li sporni zid biti skraćen, važno je i kako će izgradnja obaloutvrda biti rađena uzvodno, kroz sami centar Goražda. Već se čuju protesti građana da izgradnju sličnog zida, koji bi Drinu praktično pretvorio u kanal, neće dopustiti.

- Mi nemamo ništa protiv zahtjeva građana i da su Bog d’o bili na javnim raspravama 2013. i prošle godine. Ovdje se, vidimo, puno umiješala i politika. Vidimo koliko je došlo političara danas da daju podršku, ali i da razvodnjavaju pa pominju i izgradnju hidrocentrale što veze nema jedno s drugim. Obala kroz centar grada ostaje na istoj visini i radiće se sasvim drugi princip obaloutvrda sa mehaničkim podizanjem. Traži se i nova opcija i ako ona bude bolja sigurno će biti prihvatljivija. Bitno je samo da se projekti ne zaustavljaju, jer zaustaviti novih 20 miliona i kod Svjetske banke dobiti minus to je nešto opasno po budućnost ovog grada – kazao je gradonačelnik Muhamed Ramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.