NAKON KORONA DERNEKA

Šta će biti s ministrom Stašom Košarcem: Ostavka, smjena ili politički dogovor

Razgovor unutar SNSD-a još nije obavljen

Magazinović, Mehmedović i Bijedić bez dileme. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

7.5.2020

Politička sudbina ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, nakon što je prisustvovao "korona-partyju" u Sarajevu, i dalje je neizvjesna. Iako je stranka osudila njegov postupak, a sam ministar kazao kako je spreman snositi odgovornost, razgovor unutar SNSD-a, stranke iz koje dolazi Košarac, još nije obavljen. 

Lider SNSD-a Milorad Dodik je u prvoj reakciji, rekao kako je Košarac "napisao kraj svog političkog puta", međutim, kada je riječ o njegovoj smjeni u Vijeću ministara BiH, naveo je da bi to moglo dovesti do gubljenja pozicija same RS.

S druge strane opozicija je tražila iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i to na način da se glasa o smjeni ministra Košarca. Kako su pojasnili u svom zahtjevu, Košarac je svojim ponašanjem pokazao da u BiH postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini“.

- Naš je zahtjev da Parlament BiH glasa o njegovoj smjeni. Mi smo svi javne ličnosti i kad smo u poslovnim obavezama i mimo toga - rekao je Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 

Košarac na zabavi u Sarajevu. Avaz

Enver Bijedić, zastupnik u Državnom parlamentu (SD BiH), koji djeluje u Klubu DF-a u Predstavničkom domu, ističe kako nema dileme o smjeni Košarca.

- Apsolutno sam za njegovu smjenu, postupio je nekorektno u doba pandemije. Mislim da to kako je on postupio nije primjer koji treba da šalje javnosti. S druge strane, kakvu poruku šalje kao član najviše izvršne vlasti u državi, Vijeća ministara BiH, znači ne treba niko da sluša preporuke Kriznog štaba. Najpoštenije bi bilo, s obzirom da nema podršku ni u svom SNSD-u da on podnese ostavku - kaže Bijedić. 

Bijedić smatra da je sada jedno od pitanja i strah lidera SNSD-a Milorada Dodika da se neće imenovati drugi ministar iz te stranke, ali napominje kako je to već stvar dogovora sa HDZ-om BiH i SDA, te da u to ne bi ulazio. 

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović saglasan je sa stavom svojih kolega da bi ostavka trebala biti naredni potez ministra Košarca. 

Sve zavisi je li njegov politički šef mislio ozbiljno kada je rekao da je njegova politička karijera završena. Ukoliko je tako mislio onda će podržati inicijativu za njegovu smjenu. Mislim da u političkom smislu, odgovornosti, neophodna je ostavka na sve političke dužnosti, ukoliko je napravljena politička šteta, a očigledno je da jeste - kaže Mehmedović. 

Prema njegovom mišljenju SNSD će se u ovoj situaciji do kraja ponašati neutralno, te "na taj način blokirati bilo kakav pokušaj njegove smjene". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.