REAKCIJA

Softić za "Avaz": Bez odluke Vijeća ministara nema rapodjele kredita MMF-a

U ovu instituciju stigla je prošle sedmice garancija na kredit, tačnije Promisorna nota, što je jedan od uslova da kredit bude operativan

Softić: Moramo tražiti garanciju. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

7.5.2020

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić, prokomentirao je za "Avaz" činjenicu da Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o povlačenju sredstava od MMF-a u iznosu od 330 miliona eura.

U ovu instituciju stigla je prošle sedmice garancija na kredit, tačnije Promisorna nota, što je jedan od uslova da kredit bude operativan.

Međutim, Softić nam je pojasnio da je  Centralna bankakao fiskalni agent za BH prema MMF, poslala urgenciju za Promisornu notu, koja je trebala ranije biti dostavljena, kao što je to bio slučaj i kod svih kreditnih aranžmana između naše države MMF.



Softić: Procedura jasna. Arhiv

Pored obaveza da Ministarstvo finansija i trezora dostavi Centralnoj banci Promisornu notu predviđa se i donošenje posebne Odluke Vijeća ministara BiH o raspoređivanju sredstava - rekao nam je Softić i dodao da to znači da Centralna banka BiH ne može izvršiti raspodjelu sredstava MMF bez posebne odluke Vijeća ministara.

Kako je pojasnio, doznačena sredstva od MMF-a trenutno se nalaze u Centralnoj banci BiH, na KM depozitnom računu Ministarstva finansija i trezora BiH za MMF transakcije. Istovremeno, Centralna banka BiH je doznačena sredstva u eurima prihvatila kao deviznu rezervu.

To znači da sredstva u iznosu 648,1 milion KM još uvijek nisu raspoređena prema nižim nivoima vlasti, te će stajati na tom računu sve dok se ne donese posebna odluka Vijeća Ministara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.