ČEKAJUĆI ODLUKU

Kovačević za "Avaz": Tražili smo da se dozvoli poštanska isporuka lijekova

Izmjenu procedura zatražili prije 15 dana, ali do danas nema odgovora

Kovačević: Više bh. građana čeka lijekove. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

7.5.2020

Tragom priče o sedmogodišnjem dječaku Tariku Rovčaninu, čiji su lijekovi već nekoliko dana blokirani na carini na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, "Avaz" saznaje da se više bh. građana suočilo s istim problemom. Zakonske procedure ne dopuštaju dostavu lijekova poštanskom pošiljkom, što je u pitanje dovelo ljudske živote. 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, pojasnili su nam da su upoznati s problemom te da su zatražili izmjenu procedura još prije 15 dana, ali do danas nema odgovora. Kako su pojasnili, zatraženo je da se uz medicinsku dokumentaciju dozvoli isporuka lijekova. 

- Mi smo napravili prijedlog odluke i poslali prema Ministarstvu civilnih poslova BiH da se u ovim vanrednim okolnostima, za vrijeme trajanja pandemije, dozvoli u manjim količinama uvoz lijekova putem poštanskih pošiljki, jer to u skladu s važećim propisima nije dozvoljeno. Međutim, nemamo povratnu informaciju da je to usvojeno, to je Vijeće ministara BiH trebalo usvojiti kao što je trebalo usvojilo odluku o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina na medicinsku opremu - rekao je ta "Avaz" Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Tariku hitno potreban lijek. Avaz

On je pojasnio kako u skladu s važećim propisima nije dozvoljen uvoz lijekova u poštanskom paketu zbog zaštite zdravlja ljudi. Naveo je kako je stigao određen broj pošiljki, ali da one nisu predate naručiocima. 

- Ljudi koji su morali koristiti određenu terapiju, nisu mogli doći do lijekova. Neko pije lijekove koji nisu registrirani za prodaju u BiH i onda su oni nabavljali te lijekove u inozemstvu. Zbog zatvorenih granica i nemogućnosti putovanja, javio se taj problem. Uglavnom su takve pošiljke stizale u naše carinski referat u "Pošti" u Sarajevu, gdje dolaze obične pošiljke - rekao je Kovačević. 

Na naš upit, Ministarstvo civilnih poslova BiH do objave ovog teksta nije odgovorilo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.