REAKCIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH odgovorilo kada će bh. građani moći preuzeti lijekove

Prijedlog će biti upućen u hitnu proceduru Vijeću ministara BiH

Ministarstvo reagiralo promptno. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

7.5.2020

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine hitno je reagiralo i dostavilo entitetskim ministarstvima i nadležnoj ustanovi u Brčko distriktu prijedlog da se u vanrednim okolnostima, za vrijeme trajanja pandemije, dozvoli u manjim količinama uvoz lijekova putem poštanskih pošiljki, stoji u odgovor ovog Ministarstva na upit "Avaza" u vezi s blokiranim pošiljkama lijekova na carinamama.

Podsjetimo, sedmogodišnji dječak Tarik Rovčanin, koji boluje od Dravet sindroma, mogao bi ostati bez lijeka ukoliko u naredna četiri dana, pošiljka koja je blokirana na carini ne bude uručena njegovoj nani Zinaidi Lier, koja je dječakov staratelj. 

- Ministarstvu civilnih poslova je Uprava za indirektno oporezivanje dostavila Prijedlog odluke o uvozu lijekova u poštanskim pošiljkama za potrebe individualnog liječenja. Prijedlog ove odluke kreiran je s namjerom određivanja pravnog okvira za uvoz lijekova fizičkim licima koji imaju potrebu za lijekom. Lijekovi bi pristizali u poštanskim pošiljkama svim fizičkim licima na teritoriji BiH, a na prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se liječe - odgovoreno je "Avazu" iz ureda ministrice Ankice Gudeljević. 


Tariku hitno potreban lijek. Avaz

Iz Ministarstva su pojasnili kako su svjesni nekim pacijentima nedostaju nužni lijekovi u skladu s terapijama koje imaju, te su, kako navode, u skladu s propisima uputili prijedlog odluke entitetskim ministarstvima zdravstva i odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta kako bi dali mišljenje na sadržaj odluke. 

- Očekujemo da ćemo ubrzo dobiti odgovore na naše dopise, kako bismo, vjerujemo pozitivna mišljenja, proslijedili u hitnu proceduru Vijeću ministara BiH. Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je promptno reagiralo, a vjerujemo da će tako postupiti i nadležna ministarstva zdravstva - dodali su u odgovoru za "Avaz".  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.