NA LICU MJESTA

Radončić: Dobili smo reakciju kako to rade pravi prijatelji u najtežim trenucima

Primopredaji su prisustvovati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

8.5.2020

U skladištu Federalne uprave Civilne zaštite u sarajevskom naselju Azići danas je izvršena primopredaja opreme koju je donirala Vlada Republike Austrije za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa. 

Primopredaji su prisustvovati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartman (Hartmann), zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino (Khaldoun Sinno) i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.


Teška vremena

- Danas primamo donaciju naše prijateljske zemlje Austrije. Ovo nije prvi put da je Austrija u prilici da pomaže BiH. Tokom rata i nakon rata to je zemlja koja je imala ogromna finansijska izdvajanja za Bosni i Hercegovinu, i ovom prilikom, kada smo se kao Ministarstvo sigurnosti obratili za inozemnu pomoć, dobili smo reakciju kako to rade pravi prijatelji u najtežim trenucima. Stoga koristim priliku da se još jednom zahvalim Vladi Austrije, narodu Austrije i njenoj ekselenciji na ovoj vrijednoj donaciji koja će biti putem Vijeća ministara upućena gdje treba - kazao je Radončić.

Ambasadorica Austrije u BiH Hartman kazala je da je u ovim teškim vremenima solidarnost izuzetno važna.

- Pomoć koju uručujemo je izraz solidarnosti s građanima Bosne i Hercegovine. I u ovkiru Evropske unije koordiniramo pomoć za BiH. Konkretno, sada je riječ o sredstvima za dezinfekiju, higijenskim paketima, rukavicama – kazala je Hartman te napomenula kako ja Austrija već prikupila sredsva za pomoć bh. privredi, školama...

Sino je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao ovom događaju.


Uručena vrijedna donacija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

EU pruža mnogo više od finansijske pomoći

- Kako su rekli uvaženi ministar i ambasadorica, ovo je jedan od primjera konkretne pomoći BiH. Moram naglasiti da je BiH vrlo brzo reagirala u smislu podnošenja zahtjeva u okviru koordinacijskog mehanizma Civilne zaštite EU i današnja isporuka pomoći je druga u nizu. Imali smo priliku vidjeti rezultate Samita zemalja EU i zapadnog Balkana gdje je upućena vrlo jasna poruka da smo mi tu i da nastavljamo pružati podršku zemljama zapadnog Balkana. Za BiH je pripremljen paket od preko 330 miliona eura, od toga je 80 miliona direktno za spašavanje ljudskih života i radnih mjesta i ta sredstva su operativna. Predviđa se i 250 miliona eura makrofinansijske pomoći – kazao je Sino.

Istakao je da EU pruža mnogo više od finansijske pomoći za BiH.

- Otvorili smo svoje granice, omogućili protok roba, da BiH učestvuje u zajedničkim nabavkama medicinske opreme. Naravno i BiH se mora uhvatiti u koštac s izazovima u smislu koordinacije unutar zemlje – naveo je Sino.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.