REAKCIJE Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Mafija koja je pokrala respiratore želi da rastegne odgovornost

U aferi "Respiratori" imate 10 i više miliona KM, to su neuporedive afere koje je neko plasirao da ispadne da smo svi isti, nismo svi isti, zna se ko je kriminalac

Selma Mujić / Avaz.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i lider SBB-a Fahrudin Radončić, na pitanje novinara, komentirao je danas nabavku maski u Kantonu Sarajevo.

- Mafija koja je pokrala respiratore želi da rastegne odgovornost na drugu stranu. U Sarajevskom kantonu imate da je neko nabavio 50.000 maski po cijeni od 80 feninga, a prodao po 90 feninga i zaštitio domaću proizvodnju jer se sve radilo u Visokom i jednoj drugoj kompaniji, i sačuvali stotinjak radnih mjesta. U aferi "Respiratori" imate 10 i više miliona KM gdje su se nabavljali ventilatori i druga oprema. To su neuporedive afere koje je neko plasirao da ispadne da smo svi isti, nismo svi isti. Zna se ko je kriminalac. Ne ulazimo u presumpciju nevinosti, neka tužilaštvo, SIPA i ostali organi rade u punom kapacitetu - rekao je Radončić.

Na pitanje novinara da li vjeruje u pravosudni sistem BiH, Radončić je odgovorio:

- Ja sam ministar sigurnosti i ne bih bio tu da ne vjerujem u pravosuđe ove zemlje. U trenucima pandemije, kada ginemo, spašavamo narod, da razmišljate kako da se utalite, ugradite, ukradete, to se zaista mora, opet kažem moram poštovati presumpciju nevinosti kao ministar sigurnosti, ako ima elemenata krivičnog djela to se mora drastično kazniti.

Novinari su pitali Radončića da prokomentira aferu „korona parti“.

- Napravljena je veoma ružna stvar, to je taj „korona parti“, gdje su pojedini ljudi pokazali ili htjeli da pokažu da su iznad drugih društvenih standarda. Nije uredu da smo cijelu naciju pozvali da poštuju mjere, da apelujemo da poštuju, da kažnjavamo, a da imamo jednu grupu da pravi svoje partije. Velika je greška da se u svemu tome našao, naravno, jedan ministar s nivoa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. O njegovoj konkretnoj odgovornosti, on je na kraju krajeva sam ponudio ostavku, svjestan šta je uradio, odlučit će SNSD i njegova stranka – rekao je Radončić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na