BEGOVA DŽAMIJA

Vjernici na prvoj džumi ovog ramazana: Kao ptice puštene iz kaveza

Vjernici su s radošću dočekali vijest da će moći klanjati prvu džumu u ovom ramazanu

Piše: Selma Mujić/ Avaz.ba

8.5.2020

U džamijama širom BiH danas je klanjan prvi džuma-namaz ovog ramazana. Džamije su, zbog pandemije koronavirusa do jučer bile zatvorene, te su duše vjernika, kako su nam kazali, danas posebno ispunjene. 

Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, dr. hfz. Mensur ef. Malkić predvodio je džuma-namaz u ovoj džamiji. Vjernici su s radošću dočekali vijest da će moći klanjati prvu džumu u ovom ramazanu.

Muhamed Šemoski, jedan od vjernika koji je došao na džumu, rekao nam je da je osjećaj "kad kad pticu pustite iz kaveza". 

- Džamije su vezane za naša srca, za naš život i one su koncept našeg života - kaže Šemoski, dodavši kako je puno lakše postiti nego što se nadao. 

Prelijepo je, toplo i ugodno, kazao nam je Edin Bihorac pred početak džume izrazivši nadu da će ograničenja brzo proći. 

- Postiti nije teško nikad, malo na početku dan-dva, ali prođe sve - kazao je Bihorac. 

Begova džamija: Vjernici drže socijalnu distancu za vrijeme klanjanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Hasan Sućeska iz Sarajeva kaže došao je da obavi svoju dužnost, ali i da vidi kako izgleda džuma-namaz u vrijeme pandemije koronavirusa. I Mazhar Karić kaže došao je da vidi kako izgleda džuma, ali neće rizikovati. 

- Odoh da vidim kako je, pa šta ću, od Boga je - kaže Karić. 

Sarajlija Šefik Pajić, stigao je radostan na džuma-namaz.  

- Ramazan je, a nema teravije, nema džume, znate kakav je osjećaj...Hvala Bogu počelo je - kaže Pajić, dodavši kako se raduje povratku u džamiju. 


Džuma-namaz u Begovoj džamiji. S. Mujić

Džamije u BiH od prekjučer su djelimično otvorene za veći broj vjernika, nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora.

Instrukcijom Rijaseta ne tretira se dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego se utvrđuje obaveza da se poštuje dozvoljena distanca, na čega će biti utvrđeno koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

Stoga je iz Islamske zajednice još jednom upućen apel vjernicima da tokom džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da, u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uvjeti to omogućavaju), odnosno da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.