VIDEO KONFERENCIJA

Čović: BiH je na samitu u Zagrebu bila zapažena zbog Hrvatske

Naglašena važnost legitimne zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH

Čović u razgovoru sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. Twitter

Avaz.ba

8.5.2020

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović danas je u razgovoru sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom rekao da je BiH na samitu u Zagrebu bila zapažena zbog zalaganja hrvatskih predstavnika za ravnopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo uspjehom zagrebačkog sastanka koji je u srijedu, 6. maja, okupio države članice EU i zemlje Jugoistočne Evrope.

Radman se osvrnuo se na video-konferenciju UN o izvještaju visokog predstavnika o provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, na kojoj je Hrvatska pozvala na promjenu Izbornog zakona, istakla podršku evropskom putu BiH, te naglasila važnost legitimne zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH, saopšteno je iz Parlamenta BiH. Današnjem video-sastanku prisustvovali su i državni sekretar Centralne kancelarije za Hrvate van Hrvatske Zvonko Milas, državni sekretar za političke poslove u Ministarstvu inostranih vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić.

U saopštenju se navodi da su učesnici sastanka razmijenili i mišljenja o preduzetim mjerama i aktivnostima u borbi protiv pandemije koronavirusa, s naglaskom na humanitarnu pomoć koju je Hrvatska prošle sedmice uputila BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.