EKSKLUZIVNO

Volfgang Petrič za "Avaz": Podrška iz EU zavisi od spremnosti na kompromis u BiH

Saradnja je odlika moderne politike, a posebno se to odnosi za zemlju koja je još u tranziciji, u kojoj se osjećaju posljedice sukoba, a tu su i drugi ekonomski i politički problemi u generalno podijeljenom društvu

Petrič: Ekonomska stabilnost prioritet. Arhiv

Piše: Aldin Tiro / Avaz.ba

10.5.2020

Još u vrijeme kada su BiH pogodile poplave bio sam pun nade da će nakon te strahote svi političari u BiH shvatiti da se kroz velike izazove može proći samo zajedno. Nažalost, to se tada nije dogodilo, a nije ni sada dok traje pandemija koronavirusa. Mnogi ljudi su pomogli, bez obzira na naciju, ali politika zaista nije našla načina za saradnju, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" austrijski diplomata i nekadašnji visoki predstavnik u našoj zemlji Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch).

Samo saradnja

Ocijenio je da se pojedini političari u BiH u kriznim situacijama moraju sukobiti i svađati, jer, dodaje, ne znaju ni drugačije ni bolje.

- Nažalost, kompromis još nije u centru njihove politike. To je veliki problem i to odmaže. Saradnja je odlika moderne politike, a posebno se to odnosi za zemlju koja je još u tranziciji, u kojoj se osjećaju posljedice sukoba, a tu su i drugi ekonomski i politički problemi u generalno podijeljenom društvu. Za sve to krivim politiku u BiH. Nećemo pobijediti koronavirus i krizu bez još veće saradnje. Sve to još više treba i u BiH - poručio je Petrič.

Kaže da su slične i vrlo jasne poruke za BiH poslane i sa samita EU održanog u srijedu u Zagrebu.

- Sve to isto se već godinama traži od BiH. Nema šanse da BiH nastavi ka EU ako nema dodatne saradnje, kompromisa u samoj zemlji. Nažalost, trenutna politika u BiH je politika podjela, kao što je bila i proteklih godina. Zemlje poput Sjeverne Makedonije su napravile veliki pomak. Pa čak i Kosovo, s novim specijalnim predstavnikom, mojim prijateljem Miroslavom Lajčakom sad je na putu da poboljša situaciju. Zato se bojim da će BiH ostati posljednja u tom vagonu, čak poslije Kosova. To je jedna od mogućnosti, ako se nešto ne promijeni - naglašava naš sagovornik.

Ekonomska kriza

Dodaje da BiH sada ima na raspolaganju sjajnog diplomatu iz Austrije koji obnaša funkciju šefa Delegacije EU u BiH.

- Johan Satler (Johann Sattler) je sjajan diplomata, ali bez spremnosti za saradnju s njim, EU se neće približiti. Morate imati na umu da se zbog koronavirusa Evropska unija suočava s dosad neviđenom ekonomskom krizom, a narodi, bilo da su to Austrijanci, Nijemci, Francuzi ili bilo ko, neće moći da nastave finansijski i politički podržavati BiH ako se ta politika ne promijeni - upozorava Petrič.

Najveća prijetnja

Na kraju je kao najveću prijetnju za BiH istaknuo činjenicu da se ona finansijski podriva.

- Gospodin Milorad Dodik bukvalno sakriva ekonomske probleme koje ima u RS. Čujemo puno radikalnih stavova, a iza svega se nalazi ekonomski faktor. Mudri političari u BiH, a ima ih, trebaju s Dodikom tražiti kompromis, saradnju, a ne odgovarati mu na isti način. BiH neće napredovati, a ekstremisti će jačati ako nema dogovora. Politika BiH mora da se zasniva na ekonomskoj stabilnosti, jer ćemo tako uspostaviti jaku zemlju na putu ka Evropskoj uniji - zaključuje Petrič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.