STAVOVI Potpredsjednik Federacije BiH

Dunović: Neće nam neki kvazipolitičari ukaljati antifašističke vrijednosti

Tekovine antifašizma, koje su bile temeljna vrijednost i u odbrani od agresije na BiH

Avaz.ba

Dunović: Pokušavaju reći da su građani BiH u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašizma

Foto: Arhiv


Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je da jedan od historijski najznačajnijih datuma u svijetu i Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini, 9. maj, a da obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana na isti datum ima posebnu vrijednost i simboliku u poslijeratnoj istoriji Bosne i Hercegovine. 

- Tekovine antifašizma, koje su bile temeljna vrijednost i u odbrani od agresije na BiH, danas, kada bi trebali biti najbliži Evropskoj uniji i baštiniti vrijednosti moderne Evrope, pokušavaju se dovesti u pitanje. Ne smijemo dozvoliti da se najavljena „Bleiburška misa“ u Sarajevu pretvori u odavanje počasti „žrtvama komunističkog režima“, jer svi oni koji tako misle, zapravo nam pokušavaju reći da su građani BiH u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašizma, te nas poslije toliko godina na silu stavljaju na pogrešnu stranu historije - naveo je Dunović.

Dodao je da oni koji nam govore da je kritika najavljene mise, „sistemski napad na Katoličku crkvu i Hrvate“ ne smiju zaboraviti da su i Hrvati, i svi ostali građani, dali ogroman doprinos, te podnijeli ljudske žrtve u borbi protiv fašizma.

  • Dunović:  Odbrana građana BiH uvijek bila antifašistički čin

    Dunović: Odbrana građana BiH uvijek bila antifašistički čin

    Foto: Arhiv


- Ne mogu i neće nam neki kvazipolitičari ukaljati antifašističke vrijednosti, one iste vrijednosti duboko utkane u temelje svakog modernog i naprednog društva. To su bile i ostale i naše vrijednosti. Ne dozvoljavamo da nas prikažu kao nekoga ko je tolerantan na fašističke zločine. Tu kompromisa nema i obavezni smo nove generacije edukovati o onome što se dešavalo, kako u II svjetskom ratu, tako i u vrijeme agresije na BiH - istakao je Dunović. 

Pojasnio je da je odbrana građana BiH uvijek bila antifašistički čin, te ne postoji način da se u istoj rečenici spominju antifašizam i tzv. žrtve „totalitarnog ili komunističkog režima“.

- Ne postoji način da se građani BiH, svih nacionalnosti, prikažu u svijetu kao sljedbenici fašističkih ideja. Odgovorno tvrdim da svi oni koji to pokušavaju, rade direktno protiv građana BiH, a najviše protiv naroda iza čijeg imena se kriju. Vjerski velikodostojnici moraju biti vrlo oprezni kod svojih podmuklih nakana da manipulišu historijom - naveo je Dunović.

Potcrtao je da se historija u Bosni i Hercegovini branila krvlju i čašću naših predaka, koji su svoje živote davali braneći slobodu i ideje antifašizma, te da se niko, baš niko, sa tim ne poigrava.

- Svim građanima BiH čestitam 9. maj, ponosan što smo bili i ostali multikulturalno društvo koje nikada nije pristajalo na ideje segregacije, mržnje i dijeljenja ljudi po bilo kom osnovu - poručio je Dunović - saopćeno je iz njegovog kabineta.

Više o temi Milan Dunović

NA VRH

Podijeli članak na