AKTUELNO

Na snagu stupio "korona-zakon": Evo šta mogu očekivati privrednici

Ovaj zakon prestat će važiti istekom 60 dana od dana proglašenja prestanka stanja nesreće u FBiH

Vlada FBiH odbila praktično sve amandmane na Zakon. Arhiv

Piše: Avaz.ba

9.5.2020

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH ili kako se često u javnosti naziva „korona-zakon“ jučer je objavljen u Službenom listu, a danas je stupi na snagu. 

Podsjećamo, u parlamentarnoj proceduri političke stranke su uložila brojne amandmane, ipak, Vlada FBiH nije prihvatila nijedan, osim svojih desetak.

U konačnom tekstu Zakon se sastoji od 16 članova koji bi trebali ublažiti težak udar pandemije koronavirusa u posljedičnom smislu na domaću privredu.

Jedan od najznačajnijih dijelova zakona je član 4 koji govori o subvencijama. Radi se o subvencioniranju doprinosa u skladu sa ovim zakonom u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.


U parlamentarnoj proceduri uložen veliki broj amandmana. Arhiv

Još neke od mjera koje tretira ovaj zakon su: 

- Zatezna kamata na javne prihode neće se obračunavati i plaćati za dane trajanja stanja nesreće.

- Ukida se obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit za poslovne subjekte, koji koriste subvencije iz člana 4. ovog zakona.

- Ukida se obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti za 2020. godinu koji koriste subvencije iz člana 4. ovog zakona.

Ovim zakonom uspostavlja se i Garancijski fond na osnovu kojeg će, u ime i za račun Federacije garancije izdavati Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine. Inicijalna sredstva za osnivanje Fonda u iznosu do 80.000.000 KM osigurat će se preusmjeravanjem raspoloživih sredstava Vlade Federacije iz komisionih poslova i raspoloživih sredstava namjenskih depozita Vlade Federacije koja se vode kod Razvojne banke. Dodatne izvore za povećanje ukupnih sredstava Fonda utvrdit će Vlada Federacije.

Ovaj zakon prestat će važiti istekom 60 dana od dana proglašenja prestanka stanja nesreće u FBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.