IZVJEŠTAJI

Suljagić za „Avaz“: Negiranje genocida u Srebrenici započelo je istog trenutka kada je on počinjen

Izvještaj o negiranju genocida rezultat istraživanja o negiranju, minimiziranju i relativiziranju zločina genocida od institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu

Suljagić: Negiranje je sastavni dio genocida. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

10.5.2020

Memorijalni centar Srebrenica objavio je danas izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici. Kako je za „Avaz“ kazao Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, izvještaj je rezultat istraživanja o negiranju, minimiziranju i relativiziranju zločina genocida od institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu. 

On ističe da je borba protiv negiranja genocida sada važnija nego ikada prije te je plan da ovo bude prvi u nizu godišnjih izvještaja o negiranju genocida.

- Ovaj izvještaj fokusiran je na taktike i narative negiranja genocida. U budućnosti planiramo da tome pokušamo dodati jednu drugu dimenziju, koja bi nam omogućila da pratimo sve objave i sve medije koji objavljuju navode koji negiraju genocid u BiH, odnosno genocidnu operaciju počinjenu u i oko Srebrenice. Dokument sadrži i preporuke i identificira glavne aktere negiranja genocida. U BiH i regiji su to Milorad Dodik, odnosno vlasti Srbije. Na međunarodnom planu vodeći negator genocida je Ruska Federacija, za koju ni nama nije jasno kakav interes time želi postići – ističe on.

Jedna od preporuka je reforma obrazovanja, davanje prioriteta priznavanju genocida kao jednom od preduvjeta međunarodne saradnje, da se nastave procesuirati ratni zločini, da se nastavi pokušavati donijeti zakon o zabrani negiranja genocida... Također, u izvještaju se navodi da su negiranje genocida i islamofobija ozbiljna prepreka miru i pomirenju u BiH.

- Negiranje je sastavni dio genocida. Negiranje je započelo istog trenutka kada je genocid počinjen. U posljednjih pet–deset godina je negiranje genocida u BiH u okviru jednog šireg vala desničarskog ekstremizma, antisemitizma i islamofobije koja je postala globalni problem. U tom okviru je došlo i do ogromnog porasta negiranja genocida u BiH – tvrdi Suljagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.