STAVOVI

Fra Petar o Komšiću: Željko nastoji ostvariti prvenstveno opći interes sviju građana ove napaćene zemlje

Zato kada netko upita što je učinio više nego nacionalisti , odgovaram puno više nego oni - navodi fra Petar.

Fra Petar: Teško je raditi u zagađenoj atmosferi. Avaz

S.K./Avaz.ba

9.5.2020

- Željko Komšić je, uz sve mane što ih ima kao čovjek - kao što ih imaju i drugi političari, uvijek je živio za Domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Zemlju ravnopravnih ljudi i građana u svakom pogledu! Što ne ističe tu nacionalnu pripadnost, ne znači da bi onima koji to ističu nešto zabranio na što imaju pravo po ustavu i zakonima ove zemlje! Problem je samo u razlici u političkom diskursu i pristupu - kazao je ovo fra Petar Matanović, bivši gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli, a sadašnji vikar župe Rođenja blažene Djevice Marije u naselju Ulice pored Brčkog.

Fra Petar ističe dalje da nacionalisti pokušavaju uvijek isticati "prvenstveno nacionalno garnirano sa religijskim i obratno" i na tom sentimentu (nek je naš i naše nacije ili vjere, pa makar bio lopov i nesposobnjaković!) dolaze do vlasti čemu smo svjedoci već dvadeset i pet godina. 

- Pa dokle smo stigli i gdje se nalazimo u usporedbi sa normalnim državama i društvima? Željko nastoji ostvariti prvenstveno opći interes sviju građana ove napaćene zemlje. Zato kada netko upita što je učinio više nego nacionalisti , odgovaram puno više nego oni - navodi fra Petar.


Fra Petar: Bolje je u politici učestvovati aktivno nego biti nekonstruktivna opozicija. Avaz

Ističe kako i sam zna kako je teško  raditi u tako zagađenoj atmosferi. 

- Dobro i preživljava, jer prejako isticanje nacionalnog lako prelazi u nacionalizam, da ne kaže u prikriveni i bolesni fašizam: nacionalno ili " u svojoj veri i na svojoj zemlji" über alles! - navodi fra Petar.

On ističe kako se Komšiću, baš kako je to neki dan uradio i fra Ivo Marković, prigovara što je ušao u koaliciju sa SDA.

- Što bi radio kao član Predsjedništva da se iz svega isključi i da sve preda Bakiru!? Ovako je barem u blizini i nastoji biti vrlo važan osigurač da ovaj ostane na razini onoga što javno govori, iako često sumnjam u njegovu iskrenost kao i drugih koji koriste nacionalno- religijski (religijsko-nacionalni) sentiment ili psihologiju čopora - mišljenja je fra Petar. 

Svoj komentar zaključuje riječima:

- Ipak je lakše u politici djelovati ako si dio onih koji odlučuju, nego u nekoj nekonstruktivnoj opoziciji koja vrlo često protiv svega, pa i onoga dobroga, što pozicija radi i čini!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.