RAZGOVOR

Advokat Sanje Lekić za "Avaz" otkriva kako je Fikret Hodžić nabavio respiratore

Advokat Petrović kaže da je onda Fikret Hodžić molio da mu se pomogne

Advokat Goran Petrović otkrio detalje. Avaz

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

10.5.2020

Advokat crnogorske kompanije „BTL Medical“ i vlasnice te firme Sanje Lekić Goran Petrović za „Avaz“ je pojasnio detalje afere „Respiratori“, koja potresa bh. javnost.  

On je objasnio na koji način je „Srebrena malina“ nabavila 100 spornih respiratora te koja je bila uloga crnogorske kompanije, a možda i najbitnije - koliko su respiratori zaista i plaćeni.  

Petrović nam je kazao da je Fikret Hodžić prvi ugovor s kompanijom „BTL Medical“ potpisao 7. aprila, ali da taj ugovor nije realiziran jer fabrika iz Pekinga, odakle su trebali stići respiratori u BiH, nije mogla ispoštovati rok, tačnije nije isporučila respiratore do kraja aprila.

Advokat Petrović kaže da je onda Fikret Hodžić molio da mu se pomogne kako mu ne bi propao ugovor o narudžbi respiratora koji je imao s bh. vlastima.

- Ja sam molio jednog čovjeka, poznatog, koji nije iz naših krajeva, da mu prepusti respiratore koje je bio rezervirao. Naša firma je prepustila već izvršenu narudžbu – kazao je on.

Dodao je da je povodom toga zaključen aneks ugovora, koji je potpisan 14. aprila, i time je „BTL Medical“ direktno spojio „Srebrenu malinu“ s novim proizvođačem, ali ovaj put ne iz Pekinga, već iz Šangaja. Prema riječima advokata Petrovića, crnogorska kompanija nije bila posrednik u tom poslu, tačnije uplate novca za respiratore nisu išle preko kompanije „BTL Medical“.


Koliko je Hodžić platio respiratore. Avaz

- Ono što znam jeste da je Fikret dobio povoljnu cijenu za respiratore jer je preuzeo ranije dogovoreni ugovor. Tačnije, platio je jedan respirator 39.000 eura iako je na dan zaključenja aneksa cijena već bila oko 43.000 eura – pojasnio je Petrović. 

Kako kaže Petrović, to znači da je Hodžić 100 respiratora platio 3.900.000 eura.

- Na to je plaćen i PDV koji je u BiH 17 posto. Dakle, za PDV je dao oko 650.000 eura. Znam i da avion, tačnije prijevoz nije mogao platiti manje od 200.000 eura, a ima tu još troškova, tipa špedicije i nekih drugih. Dakle, prema mojoj procjeni, „Srebrena malina“ 100 respiratora je platila ukupno oko 5 miliona eura – istakao je Petrović.

Druge zanimljive detalje koje nam je otkrio advokat Petrović čitajte u sutrašnjem printanom izdanju „Dnevnog avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.