ISLAMSKA ZAJEDNICA U Ratnoj džamiji na Igmanu

Učenjem Bedrije obilježena mubarek noć Lejletul-Bedr

Uz hatmu šehidima Bedra proučena bude i hatma šehidima iz reda uleme koja je svoje živote položila braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu

Avaz.ba / Fena
10.05.2020 14:40

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra

Foto: Fena

Bedrija, centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletul-Bedra, održana je u sinoć u Ratnoj džamiji na Igmanu, saopštila je MINA.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema s kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji "Nadmlini" u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.

Tekst Bedrije su čitali Mehmed-ef. Mujezinović (1913-1981) i Halid-ef. Hadžimulić (1915-2011), a o organizaciji brinuo Fejzulah-ef. Hadžibajrić (1913-1990), dok je predavanja/vaz kazivao Kasim-ef. Dobrača (1910-1979).

Uz hatmu šehidima Bedra proučena bude i hatma šehidima iz reda uleme koja je svoje živote položila braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu.

  • učenje Bedrije vraća se u okvire Islamske zajednice
    učenje Bedrije vraća se u okvire Islamske zajednice Foto: Fena

Također, Mehmedalija-ef. Hadžić, je čitao tekst Bedrija u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u zgradi Rijaseta u prisustvu tadašnjeg reisu-l-uleme. Tradicija Bedrije dolazi sa čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.

Sinoćnjim programom, kojem su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, učenje Bedrije vraća se u okvire Islamske zajednice.

Zbog značaja  događaja, BIR Televizija, pokrenuta prvog dana ramazana, odnosno 24. aprila, sinoć je uživo prenosila program iz džamije na Igmanu. BIR Televizija će u utorak, 12. maja nakon iftara povodom Fetha, Dana oslobođenja Mekke, emitirati specijalni program, koji počinje akšamskim ezanom iz Aladža džamije u Foči. Ovaj program realiziran je i u Banjoj Luci, dok je centralni dio programa sadržaj sa Musalle iz Potočara.

Poslanik a.s. nakon što je protjeran, pobjedonosno se vratio u Mekku, zbog čega je ovaj program i realiziran iz povratničkih mjesta, saopštila je MINA.

Komentari

NA VRH