SAOPĆENJE

Ajdinović: Inspektori do danas izdali 35.200 rješenja o zdravstvenom nadzoru

Izrečeno rješenje o izolaciji prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana

Ajdinović: Tokom jučerašnjeg dana izdali ukupno 892 rješenja. Arhiv

Avaz.ba

10.5.2020

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH. 

Iz FUZIP-a podsjećaju kako su od 15. marta 2020. godine, od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih deset inspektorata raspoređeni na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Direktor FUZIP-a Anis Ajdinović ističe kako se zdravstveni nadzor putnika na granicama pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH.

- Zaključno s danom 9. maj 2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 35.200 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Za kategorije lica iz nove Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 144, a koja se primjenuje od 24. aprila 2020. godine, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 892 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 743 rješenja o izolaciji, te 107 rješenja za vozače, 30 rješenja za pogranične i 12 za prekogranične radnike - podsjeća Ajdinović.


Ajdinović: Zdravstveni nadzor pokazao se kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera. Arhiv

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 3.855 lica - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. 

Isto vrijedi i za 389 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Istovremeno, Inspektorat RS je dostavio podatke o 120 lica kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 386 vozača koji imaju prebivalište u FBIH.

Tokom jučerašnjeg dana, Inspektorat Brčko Distrikta je izdao devet rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Iz FUZIP-a navode kako danas ističu mjere iz 346 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, te da je do jučer za ukupno 28.268 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Ova uprava obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

- Pozivamo sve subjekte kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite broj 154 omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te obavještavamo da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije u zajedničkim aktivnostima biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva - naveo je Ajdinović, saopćeno je iz FUZIP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.