AMERIKA

Bosanac iz Feniksa udarna vijest: Prošao sedam sedmica golgote, sad želi samo pitu

Posebno emotivan bio je izlazak iz bolnice, medicinsko osoblje ga je ispratilo pljeskom i pjesmom.

Enes Dedić otpušten je iz bolnice i stigao je kući. PrintScreen

Avaz.ba

11.5.2020

Enes Dedić, 53-godišnji Sarajlija s adresom u Feniksu ponovno je postao udarna vijest u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Nakon sedam sedmica borbe s koronavirusom, otpušten je iz bolnice i stigao je kući, piše Slobodna Dalmacija.

S njegovom suprugom, Oliverom Dedić Markota, novinari ovog lista razgovarali su u subotu navečer, nedugo nakon povratka.

- Nema riječi kojom bi se opisala njegova, kao i patnja sviju nas u ova dva meseca. Bio je to neki najružniji san iz najgorih noćnih mora. Ne ponovilo se - rekla je Olja.

Posebno emotivan bio je izlazak iz bolnice, medicinsko osoblje je Enesa ispratilo pljeskom i pjesmom.

Prvo je poletio supruzi u zagrljaj, a onda su se njih dvoje zajednički poklonili liječnicima, sestrama, svim medicinarima…


Posljednjih deset dana Enes je proveo u HonorHealth Hospital na rehabilitaciji. PrintScreen

- Posljednjih deset dana Enes je proveo u HonorHealth Hospital na rehabilitaciji. Tamo je došao u električnim kolicima, jer nakon otpuštanja iz medicinskog centra John C. Lincoln bio je jako slab. Mogao je stajati na svojim nogama i prevaliti koji metar, ali ne zadugo. Malo po malo dolazio je sebi. Iako je bio najteži bolesnik, od sviju je najbrže napredovao. Toliko da je i doktore iznenadio. Bit će da je malo do genetike, malo do jakog srca, malo do ljubavi, sve je pomoglo da iziđe kao pobjednik iz najteže bitke svog života – ispričala je Olja. 

Ona i Enes kroz svih sedam sedmica bili su fizički razdvojeni. Najviše što su od kontakta imali bilo bi to da bi ona došla iz vani do prozora bolničke sobe u prizemlju u kojoj je bio smješten i potom upalili mobitele kako bi razgovarali.

- On se ne sjeća mnogih stvari, ali interesantno da je zapamtio trenutak kada su ga nakon 11 dana probudili iz kome i one svoje rečenice „Ma, mora da vi mene za…!“, kada su mu rekli da je obolio od koronavirusa i kroz što sve je prošao. To je do suza nasmijalo liječnike i sestre. Moram reći da ga smisao za humor nije napustio ni sada – kazala je Olja.

Enes se kroz bolničke dane zaželio svega. Dao je prije izlaska popis želja što bi volio pojesti. Naravno, na vrhu je, kao svakom pravom Bosancu, bila – pita.

- Tu postoji samo jedan mali problem, a to je što i danas još nema okusa i mirisa. Liječnici su rekli da će se vratiti i da nije kod sviju isto. Nekima trebaju i mjeseci, očito je on u toj skupini - kaže ona za Slobodnu Dalmaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.