DOM NARODA FBIH

Šta je Solak odgovorio Odboru koji istražuje nabavku respiratora

Respiratori su plaćeni 10,5 miliona maraka, a Odbor je pitanja uputio i dobavljaču, odnosno "Srebrenoj malini"

Solak poslao jednu rečenicu u odgovoru. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

11.5.2020

U toku je sjednica Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH koja treba istražiti nabavku spornih respiratora. Na današnjoj sjednici ovom parlamentarnom tijelu je trebala biti dostavljena tražena dokumentacija od nekoliko institucija uključenih u proces nabavke spornih respiratora iz Kine preko firme "Srebrena malina" koja je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. 

Podsjetimo, respiratori su plaćeni 10,5 miliona maraka, a Odbor je pitanja uputio i dobavljaču, odnosno "Srebrenoj malini". 

Kako saznaje "Avaz", niti jedna institucija, kao ni dobaljač nisu dostavili traženu dokumentaciju, a većina je ignorisala i pitanja i zadati rok. 

Odgovor je stigao od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koja se proglasila neneadležnom. 

- Agencija za lijekove i medicinska sredstva nije nadležna za postupak nabavke, te u skladu s tim nemamo saznanja o postupku nabavke i isporuke navedenih respiratora. Kompletna dokumentacija koja se odnosi na nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva, a koja se tiče postupanja ove agencije u navedenom slučaju, dostavljena je službenicima Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH - stoji u odgovoru ove Agencije. 

Odgovor Agencije upućen Komisiji Doma naroda FBiH. Avaz

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je, kako saznajemo, dostavio odgovor u jednoj rečenici u kojoj je navedeno kako FUCZ nije mogla dostaviti dokumentaciju, jer je predata Tužilaštvu BiH. 


Odgovor FUCZ. Avaz

Zadatak Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM, je da ispita sve činjenice o nabavci, da li je ispoštovana procedura koju je utvrdio Federalni štab civilne zaštite, da li je dobavljač imao sve potrebne dozvole za uvoz respiratora, da li je cijena nabavke tržišna, da li su cijene transporta i špedicije tržišne, te druge okolnosti koje Odbor smatra bitnim. 

Odbor je uputio 10 pitanja na adrese: Vlade FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencije za javne nabavke BiH i kompaniji "Srebrena malina". U dopisu Odbora, zatraženo je da se u što kraćem roku, a najkasnije za pet dana (danas) dostave informacije i ovjerene kopije dokumentacije koja se odnosi na nabavku respiratora iz Kine. 

Pitanja koja je Odbor uputio institucijama pročitajte ovdje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.