SAZNAJEMO

Akteri afere "Respirator" mogli bi na historijsko, javno saslušanje

Ustavna mogućnost bi mogla biti prvi put iskorištena

Marić: Bit će zanimljivo. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

11.5.2020

Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM danas nije dobio odgovore institucija na 10 pitanja koja su im ranije upućena, a koji su trebali stići najkasnije danas. 

Kako je "Avaz" već objavio, odgovore je dostavila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je navela kako nije nadležna za postupak nabavke, te da u skladu s tim namaju saznanja o postupku nabavke i isporuke spornih respiratora. 

Odgovor je dostavio i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, a kako nam je potvrdio delegat Zvonko Marić, član ovog parlamentarnog tijela, odgovor je stigao u toku sjednice. 

- Solakov papir je stigao naknadno, u koverti jedna rečenica da nije u mogućnosti da to uradi. Ja smatram da je i nedavanje odgovora i ovo ignorantsko ponašanje svojevrsni odgovor. Oni ne poštuju Gornji dom, koji je na vrhu hijerarhijske ljestvice, i time demonstriraju šta oni zapravo misle o institucijama i ovoj državi - ocijenio je Marić. 


Odgovor FUCZ. Avaz

Odbor je do naredne sedmice, odnosno do 20. maja, ostavio rok za dostavu odgovora na pitanja, navodeći da neće odustati dok ne dobiju tražene informacije. 

- Pribjeći ćemo na kraju ustavnoj mogućnosti, a to je da pozovemo predstavnike svih institucija u lancu, kao što se to dešava u Americi, da javno budu propitani svi ti ljudi, pred kamerama, pred javnošću, jer postoji ta ustavna mogućnost koja nikada nije javno korištena u ovakvim i sličnim prilikama i oni će tek tada shvatiti da je ovo hendikep za njih što na neki način pokušavaju ignorirati naše zahtjeve - rekao je Marić. 

Primjera radi, američki Senat ima mogućnost da donese i jednu vrstu presude, odnosno konačan sud. Marić navodi kako očekuje da i Predstavnički dom upriliči isto saslušanje koje nudi Ustav. 

Istakao je kako očekuje da će biti vrlo zanimljivo. 

- Vidjet ćemo ko će doći, a ko neće na to javno saslušanje, da mi malo demonstriramo ono što nam Ustav omogućava, a to je javno saslušanje koje će biti sigurno prvo u historiji BiH - rekao je Marić. 

Naveo je kako mediji imaju više dokumentacije nego najviše zakonodavno tijelo u FBiH, odnosno Parlament. 

- Vrlo je interesantno i da pokušaj da se usklade ugovori nije uspio, oni su ispravili dva ili tri ugovora, ali su zaboravili da ima jedan primjerak u banci koji se apsolutno ne slaže s ostalim primjercima ugovora i ono što mislim je to da gospođa Jelka Milićević, koja je šefica Federalnog štaba, mislim da je vrlo važno da i ona da svoj iskaz - rekao je Marić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.