AKTUELNO

Izetbegović o aferi "Respirator": Napravljena greška na sjednici Vlade FBiH

Ponovio je stav SDA koji je ranije iznesen o ovoj aferi da procesi nabavki moraju biti javni i transparentni, kako bi se ostvarila potrebna konkurencija

Izetbegović: Moraju se poštovati procedure, mora postojati konkurencija. Arhiv

Avaz.ba

11.5.2020

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za "N1" je komentarisao aferu "Respiratori".

Poručio je kako su se zemlje borile da ih dobiju, da su tu bile uključene i tajne službe - te da je bio heroj nacije onaj ko nabavi 80-100 respiratora. Poručio je kako tim slučajem treba da se bave pravosudni organi i da on ne želi da donosi sud.

On je ponovio stav SDA koji je ranije iznesen o ovoj aferi "Respiratori" da procesi nabavki moraju biti javni i transparentni, kako bi se ostvarila potrebna konkurencija.

Zaustaviti pandemiju

- Mogu reći da je napravljena greška na sjednici Vlade FBiH kada direktor Agencije za javne nabavke nije dovoljno čvrsto stao iza ovih pozicija, nego je amnestirao ustvari jedno olako ustupanje poslova i davanje vršenja nabavki na nedovoljno transparentan način. Moraju se poštovati procedure, mora postojati konkurencija. Postupci mogu biti skraćeni, ali nikako na način da se ne zna šta se radi - izjavio je Izetbegović. 

Ističe da je fokus na zaustavljanju pandemije, na nabavci respiratora i ostale opreme.

Instrukcije i tumačenja

- Ljudi su ohrabrivali na sjednici da nije važno koliko šta košta. Bila je otimačina u svijetu, tajne službe su se borile za to da zemlje dobiju respiratore, bili ste spasilac nacije kada nabavite nekih 80 ili 100 respiratora i opreme. Onda kada je vrijeme prošlo, kada se stišala pandemija, kada je postalo očigledno da su se neke greške napravile - onda su svi počeli da izmiču - izjavio je Izetbegović.

Istakao je kako nije trebalo davati instrukcije i tumačenja kakva su neki davali na sjednici Vlade FBIH.

- Zbrzavalo se, žurilo se, da se jedan dio potreba zadovolji. Zaboravljalo se da postoje zakoni i procedure. Preostaje da prepustimo istragama da utvrde šta se dešavalo i da li su greške napravljene. Nije moje da presuđujem unaprijed. Ne treba padati u novu greškui. Pravosudna struka neka kaže svoje, da ne bih bio ja taj koji će suditi unaprijed - poručio je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.