SARAJEVO

Hrizostom: Blajburg u Sarajevu zatvara vrata saradnje s Nadbiskupijom i Vinkom Puljićem

U Mitropoliji osjećaju izdano i da im je žao

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Arhiv

Srna

11.5.2020

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se "dovođenjem Blajburga" u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma s kardinalom Vinkom Puljićem.

Mitropolit Hrizostom rekao je Srni da se u Mitropoliji osjećaju izdano i da im je žao.

- Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve /Jure/ Francetića, a kardinal dovodi Blajburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa - poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Arhiv

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u Katedrali u Sarajevu predvoditi misu za ubijene u Blajburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

- Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Blajburg može i treba. Izvitoperene vrijednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi? - upitao je mitropolit dabrobosanski.

On je dodao da ne razumije čemu služi "dovođenje Blajburga" u Sarajevo.

- Dobru? Ne! Zlu, bojimo se! - naveo je mitropolit Hrizostom.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.