RAZGOVOR

Đapo: Očekivali smo rekordnu godinu, sada je sve stalo

Ove godine više će biti zastupljeni turizam na otvorenom, manja porodična putovanja, manje turističke grupe, vožnja privatnim automobilima

Đapo: Svi čekamo upute kriznih štabova. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

11.5.2020

Turizam u našoj zemlji u posljednjih nekoliko godina bilježio je rast u dvocifrenim procentima. Podaci o posjetama i noćenjima u zimskoj sezoni ukazivali su na to da je ova godina trebala biti rekordna. 

Samo u januaru smo imali više od sto hiljada noćenja, što je povećanje od 23 posto u poređenju s januarom prošle godine. Kazala je ovo za „Dnevni avaz“ Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH. 


Promijeniti navike

- Nažalost, već u februaru se osjetio pad broja turista, da bi u martu sve stalo. Usljed pandemije došlo je do zatvaranja granica, obustave prijevoza, nemogućnosti kretanja ljudi, a bez kretanja nema ni turista. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, otkazano je oko 850.000 noćenja do juna ove godine - ističe Đapo.  

Ona kaže da su gubici i štete koje trpi ovaj sektor ogromne i ne treba ih posmatrati samo po izgubljenim noćenjima nego i po gubitku priliva sredstava koja se inače ostvaruju od posjeta restoranima, kupovine suvenira, kupovine u šoping-centrima, posjeta muzejima, korištenja prijevoza... Znači, kako kaže, štete su milionske.  

- Svi čekamo upute epidemiologa i kriznih štabova kada će završiti stanje nesreće izazvano novim virusom korona. Jasno je da ćemo morati promijeniti navike i način poslovanja, da će mjere fizičkog distanciranja postati novi način ponašanja. Hrvatska i Crna Gora najavljuju propisivanje mjera fizičke distance na plažama ili, pak, ograničenja broja ljudi koji u jednom trenutku mogu boraviti na plaži... Sve to je potpuno suprotno dosadašnjoj općeprihvaćenoj percepciji odmora - poručuje Đapo.

Đapo: Svi čekamo upute kriznih štabova. FENA

Sigurno je, kako kaže, da će i u BiH biti propisana slična pravila, tako da će plaže u Neumu, Modracu, Boračkom, Jablaničkom i drugim bh. jezerima i rijekama, kao i odlasci na bazene i spa-centre imati drugačija pravila nego do sada.

- Ukoliko imamo na umu da su naš Igman ili Vlašić jedinstvene zračne banje, pretpostavljam da će se mnogi odlučiti za boravak na planinama. I naša banjska odmarališta pružaju vrhunske usluge za odmor i uglavnom su ih posjećivali stranci, ali se nadam da će ih ove godine u znatno većem broju posjetiti naši domaći turisti.

Nacionalni park ''Una'' je jedan od bisera prirodnog naslijeđa naše zemlje. Nedaleko je i Jajce sa svojim jedinstvenim vodopadom u samom srcu grada. Hercegovina je oduvijek i iznova svojim čarima opijala svakoga ko je u nju dolazio. Hercegovina je u svijetu prepoznata i kao jedna od lokacija vjerskog turizma, gdje imamo Međugorje, Blagaj, Žitomisliće… - kaže Đapo.

Izvući maksimum

Poručuje da ovogodišnja turistička sezona sigurno neće biti kao što smo očekivali, ali i da se svi trebamo potruditi da izvučemo maksimum iz date situacije te da krizu iskoristimo kao šansu za unapređenje domaćeg turizma. 

- Više će biti zastupljeni turizam na otvorenom, manja porodična putovanja, manje turističke grupe, vožnja privatnim automobilima i sl. Do sada smo svi nekako prednost davali inozemnim putovanjima, a sada ćemo se malo više posvetiti svojoj zemlji i eventualno regionu - ističe Đapo.

Doprinosi za sve uposlenike će biti uplaćeni

- Vlada FBiH će uspostaviti Fond za stabilizaciju privrede iz kojeg će se sufinansirati doprinosi na minimalnu plaću svim poslovnim subjektima čiji promet je smanjen za više od 20 posto. Budući da je turističko-ugostiteljski sektor onemogućen da radi i da ne ostvaruje nikakve prihode u ovom trenutku, naravno da će doprinosi za sve uposlenike u ovom sektoru biti uplaćeni - kaže Đapo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.