RAZGOVOR

Vreto za "Avaz": Na dan mise za Blajburg mi ćemo podržati komšije Jevreje

Samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, pozvao je Vladu KS i građane da odstojanstveno odgovore na "provokacije

Vreto: Sarajevo treba jasno odgovoriti. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

12.5.2020

Elvis Vreto, samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, pozvao je Vladu KS i građane da dostojanstveno odgovore na "provokacije vezane za najvljenu misu za Bleiburg". 

U razgovoru za "Avaz", Vreto je pojasnio svoj poziv na okupljanje ispred BKC-a, na dan mise, 16. maja. Na taj način, kako je rekao, treba odgovoriti na poruke mržnje i slavljena zločinaca NDH i pokazati uvažavanje za komšije i sugrađane Jevreje, kao najveće žrtve zločina Drugog svjetskog rata i Holokausta.

- Motiv je na jedan dostojanstven način poslati poruku, obilježiti to pogotovo zato što se radi o BKC-u i objektu koji je Jevrejska zajednica izgradila i poklonila BiH. To bi bila jasna poruka grada, kantona i države BiH šta misli o tome - rekao je Vreto za "Avaz".


Misa za Blajburg planirana 16. maja. Avaz

Vreto je uputio poziv premijeru Mariu Nenadiću i Vladi KS da donese hitnu odluku i da na dan održavanja mise, ispred zgrade BKC-a postavi ploču sa starim nazivom objekta "Il Kal Grandi".

- Ukoliko Vlada stigne ispoštovati procedure, treba im vremena, ja sam tu inicijativu podnio, ne znam je li to realno izvodivo, ali pozvao sam građane na jedan dostojanstven otpor i da to bude poruka na sva ova negativna dešavanja i oblike fašizma koji se pokušava revitalizirati - rekao je Vreto. 


Jasna poruka

U svom pozivu je pojasnio da je objekt BKC-a zapravo Singagoga, koja je izvorno nosila ime "Il Kal Grandi". Građena je prema projektu Rudolfa Lubinskog, te je bila jedna od najvećih u Evropi, tridesetih godina kada je sagrađena. Nakon Holokausta, Jevrejska zajednica je 1948. godine poklonila ovaj objekat Sarajevu, za potrebe kulture. 

Zgrada je u ovih, više od 70 godina, služila kulturi, ali kroz promjene njenog imena, potpuno neopravdano je zanemareno njeno porijeklo i činjenicu da je ovo poklon Jevreja ovome gradu. Zvao se Radnički univerzitet „Đuro Đaković“, Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Bosanski kulturni centar. 

- Zbog tih naziva insitucija koje su tamo, tražio sam da se vrati i pokaže jasna poruka da u principu ljudima koji su to izgradili, Jevrejskoj zajednici, i poklonili Sarajevu, na taj način da odamo priznanje, znak zahvalnosti i podrške i otpora prema ovome što nam se događa - pojasnio je Vreto za "Avaz".

Pravi put

Reakcije javnosti su, kako kaže, uglavnom pozitivne. Prema njegovim riječima, negativne rekacije stižu od onih koji njeguju još uvijek ideju fašizma. 

- Nažalsot žao mi je što živimo u takvom vremenu što mi nismo sazreli kao društvo u 2020. godini. Siguran sam da će i premijer i Vlada odgovoriti pozitivno na ova dešavanja. Mislim da je ovo jedna dostojanstvena poruka i da bi to bio pravi put - rekao je Vreto.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.