SARAJEVO

Rušit će se svi objekti na trasi Prve transverzale do Vogošće, uskoro gradnja kružnog toka

Općina Centar po hitnoj proceduri izdala rješenja da se krene s rušenjem

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

12.5.2020

Počelo je rušenje objekata koji se nalaze na dijelu kuda će prolaziti Prva transverzala u Sarajevu. Riječ je o objektima u ulici Halida Kajtaza. Kako su istakli nadležni radovi se nastavljaju, a naredni korak je izgradnja kružnog toka, koji će biti spojen sa kružnim tokom u Vogošći. 

- Krenuli smo s rušenjem objekata, sredstva su obezbijeđena, mi nastojimo, kako smo i obećali u ekspozeu da će nam Prva transverzala biti nulti prioritet. Već smo rušili dio GRAS-a u mom mandatu. Trenutno je rušenje ovog objekta, imamo spremne elaborate, nastavljamo dalje čim dobijemo ZK izvatke, mi ćemo to odmah završavati - rekao je nam je ministar saobraćaja KS Adi Kalem


Rušenje u ulici Halida Kajtaza - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Direktor direkcije za puteve KS Selmir Kovač, rekao je za "Avaz" kako je u planu da se sve sruši, kako bi se kompletna trasa Prve transverzale očistila.

- Dobili smo rješenja za rušenje ovog prvog objekta. Do kraja sedmice ćemo predati za nekadašnji salon namještaja i njega ćemo srušiti. Sve što je nelegalno trebamo rušiti zajedno s općinom Centar i njihovom inspekcijom i najvjerovatnije ćemo i u tu priču krenuti. Kada se završi rušenje ove kuće mi ćemo raspisati tender za izbor izvođača za kružni tok što predstavlja početak izgradnje Prve transverzale od početka ka kraju, odnosno spoj dva kružna toka, onaj u Vogošći i ovaj ovdje. Sve što nam odavdje do Vogošće bude na putu Prve transverzale mi ćemo rušiti - rekao je Kovač.

Općina Centar je što je prije bilo moguće izdala rješenja da se krene s rušenjem, rekao je za "Avaz" Sulejman Haljevac, dopredjedavajući Općinskog vijeća Centar. 

- Imali smo dosta problema na ovoj Prvoj transverzali, zato što imamo raznih faktora koji nas koče na sve moguće načine i pokušavaju da zaustave moderno evropsko Sarajevo. Grupe građana u saradnju sa nekim raznim faktorima koji su na tom putu, bespravno pokušavaju da zaustave spajanje Sarajeva sa Vogošćom. Ovo je jedna večika parcela i nadamao se da poslije ovoga idemo dalje - kazao je Haljevac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.