SASTANCI

Eslik i Salčin: Centralizirati javne nabavke na kantonalnom nivou

Istaknuto je da je potrebno raditi na što bržem usvajanju izmjena zakona o javnim nabavkama te da ce USAID pružiti punu podršku tom procesu

Piše: A. J. / Avaz.ba

12.5.2020

Eslik je istaknula da je primjetno da je Agencija dala svoj puni doprinos za vrijeme ove pandemije. Arhiv

Na sastanku direktorice USAID-a Nensi Eslik (Nancy J. Eslick) i njenih saradnika i direktora Agencije za javne nabavke Đenana Salčina razmijenjene su informacije o trenutačnoj situaciji u državi prouzrokovanoj koronavirusom. 

Eslik i Salčin su se osvrnuli na zajedničku saradnju USAID-a i Agencije, a posebno na angažiranje nevladinog sektora koji zajedno sa  Agencijom radi na praćenju postupaka javnih nabavki te na unaprijeđenje elektronskih nabavki i uvođenje dodatne transparentnosti u elektronske nabavke.

Sagovornici su naglasili i važnost uspostave centralnih nabavnih organa na kantonalnom nivou kao jedan od prioriteta.

Eslik je istaknula da je primjetno da je Agencija dala svoj puni doprinos za vrijeme ove pandemije, iako sa ograničenim ljudstvom te je pohvalila Agenciju za veliki broj predmeta koje su urađeni u prethodnom periodu. Također, je pomenuto da ce USAID nastaviti pružiti Agenciji pomoć u borbi protiv korupcije, posebno u vrijeme ove krize.

Na koncu, istaknuto je da je potrebno raditi na što bržem usvajanju izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama te da ce USAID pružiti punu podršku tom procesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.