BRATUNAC

Obilježena godišnjica kolektivnog ukopa 306 žrtava zločina

Do sada su u Veljacima ukopane 306 osobe, od čega 52 žene i 29 djece, a na drugim mezarjima ukopano je još 250 identifikovanih žrtava

S današnjeg sjećanja na žrtve zločina. Avaz

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

12.5.2020

Zbog nedostatka identificiranih žrtava, Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci, pored Bratunca, danas nije obavljena dženaza i ukop novih žrtava zločina iz ove općine. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha, a nakon podne- namaza proučen je Ja'sin, čime je u ovom kompleksu obilježena godišnjica kolektivnog ukopa identifikovanih žrtava zločina.

U Bratuncu, gradiću na lijevoj obali rijeke Drine, tokom minulog rata ubijeno je 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju Veljaci do sada je u 13 proteklih dženaza ukopano 306 žrtava, od čega 52 žene i 29 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica otkrivenih na bratunačkoj općini. Na drugim mezarjima ukopano je 250 tijela, dok se traga za još 300 nestalih.


Spori procesi

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Majke Bratunca“, izrazila je nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH i Instituta za traženje nestalih osoba te međunarodnim institucijama za traženje nestalih.

-Veliki broj ekshumiranih tijela godinama leže u nekim hangarima, a na identifikaciji se u posljednjih godina ništa ne radi. Spor proces identifikacije posebno je izražen premještanjem laboratorije iz BiH u Hag - naglasila je Sinanović.


Malo osuđenih

Za ratne zločine na području Bratunca, Sud BiH osudio je Mladena Blagojevića na sedam godina zatvora, dok je Savu Babića, bivšeg komandira Vojne policije, oslobodio optužbi. Na 13 godina zatvora osuđen je Mirko Todorović, koji se nalazi u bijegu, a na 12 godina osuđen je Miloš Radić.

Haški tribunal na deset godina zatvora osudio je Miroslava Deronjića, predsjednika Bratunačkog kriznog štaba, zbog organizacije napada na selo Glogova, u kojem je 1992. ubijeno više od 65 Bošnjaka. Deronjić je prilikom izdržavanja kazne preminuo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.