SARAJEVO

Lagumdžija učestvuje u "Molitvama za čovječanstvo": Ujedinjeni možemo pobijediti

Sa zadovoljstvom se odazvao pozivu Muhameda Abdul Slama

Zlatko Lagumdžija. Facebook

Al. Ti. / Avaz.ba

12.5.2020

Predsjednik Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti" Zlatko Lagumdžija potvrdio je na svom Facebook profilu učešće u "Molitvama za čovječanstvo", koje će se održati 14. maja.

On je naveo da se sa zadovoljstvom odazvao pozivu Muhameda Abdul Slama, Generalnog Sekretara Visokog komiteta za ljudsko bratsvo (HCHF).

- Sa ličnom porukom, o ovom danu zajedničkog posta uz molitve i dove da okončamo epidemiju na bazi našeg uvjerenja o važnosti zajedničkih naučnih istraživanja i aktivnosti u borbi protiv COVID-19.  Sarajevo, Europski Jeruzalem, kako nas je tokom posjete imenovao Papa Franjo kao i Bosna i Hercegovina i EU, uvijek se moraju truditi da ostvare ciljeve "Dokumenta o ljudskom bratstvu", istovremeno promičući i gradeći društva zajedničkih vrijednosti u kojima su naše razlike naša snaga i prednosti a ne naše slabosti i nedostaci - naveo je Lagumdžija.  

Naglasio je da moramo slijediti opredjeljenje da radimo zajedno.

- Moleći našeg Boga da zaštiti nas i naše najmilije i spasi čovječanstvo od ove epidemije, moramo slijediti naše opredjeljenje da radimo zajedno i to tako što se trudimo da budemo najbolja verzija samih sebe. Zajednička nauka i mudrost - episteme i pronesis - potrebni su više nego ikad prije. Stalno se trebamo podsjećati da samo ujedinjeni možemo pobijediti dok podijeljeni, u konačnici, uvijek smo poraženi. „Molitve za čovječanstvo“ koje predvode H.H. Papa Franjo i H.E. Veliki imam Al-Azhara su čin moralnog liderstva kojeg moraju slijediti globalni i nacionalni lideri u svojim zajedničkim akcijama za ponovno osmišljavanje i kreiranje boljeg svijeta u Postkorona Eri. Boljeg svijeta od onog u kojem smo živjeli prije COVID- 19. Nadam se da će nas „Molitve za čovječanstvo“ duhovno ujediniti u potrazi za novim početkom naše zajedničke budućnosti kroz više Dijaloga, Tolerancije, Učenja i Razumijevanja - poručio je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.