NA LICU MJESTA

Ugostitelji poručili: Bh. građanima Neum treba biti na prvom mjestu

Nadamo se da će u narednom periodu popuštati mjere kako bismo počeli s radom, kaže Obad

Piše: A. Čengić / E. Idrizović / Avaz.ba

12.5.2020

Kako bi se jedini naš grad na moru što prije oporavio od cjelokupne situacije vezane za pandemiju koronavirusa, neophodno je da bh. građanima Neum bude na prvom mjestu što se tiče ljetne sezone. 

Na to apeliraju ugostitelji i turistički radnici ovog grada. Zbog pandemije, mnogi su stavili ključ u bravu, a gostiju za vikend skoro da nije ni bilo.

 

Spremni raditi

U to se uvjerila i ekipa „Avaza“, koja je u ovom gradu boravila protekli vikend.

Ugostitelji su poslali jasnu poruku: „Pomozite nam da se oporavimo i da iduću sezonu dočekamo spremni.“

Jedan od ugostitelja i vlasnik apartmana i restorana Dražen Obad kaže da malo toga zavisi od njih, a spremni su goste primiti ''odmah danas''.

Obad: Nažalost, situacija je katastrofalna. E. Idrizović

- Nadamo se da će u narednom periodu popuštati mjere kako bismo počeli s radom. U Neumu je, nažalost, katastrofalna situacija i što se tiče domaćih uposlenih kojima su dobrim dijelom smanjene plaće, a najveći gubitak je na nivou sezonskog zapošljavanja - kaže Obad.

Veliki broj sezonaca iz cijele BiH, tvrdi Obad, neće moći zaraditi. Turizam im uveliko zavisi i od Hrvata, jer presijecaju Dubrovačku županiju.

Porodični turizam

-  Moramo pratiti Hrvatsku i šta ona donosi. Moramo pratiti Evropsku uniju i to je najpametnije. Rezervacija imamo, ali „vise u zraku''. Kada gledamo cjelokupan Neum, rezervacije su na minimumu. Sve je zasnovano na porodičnom turizmu, ali grupnih dolazaka nema i to je na čekanju - ističe Obad.

U Neum najviše dolaze turisti iz Poljske, Slovenije, Njemačke, Austrije i Švicarske.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.