OTKRIVAMO DETALJE

Ko će moći koristiti javni prijevoz u Sarajevu i po kojim pravilima

Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

13.5.2020

Od petka, 15. maja, planirano je ponovno pokretanje javnog prijevoza FBiH. Federalni štab civilne zaštite dozvolio je uspostavljanje linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika.

Kako je za "Avaz" potvrdio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, vozila javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo su spremna. 

- Uglavnom osim obavezne socijalne distance, tu će biti i dodatne mjere. Tražit ću saglasnost Vlade KS da ujutro od 7 do 9 sati dozvolimo samo zaposlenima da se kreću u javnom gradskom prijevozu i od 15 do 17 sati, kako bi vozila bila što manje popunjena - rekao je Kalem. 

Ministar Kalem je rekao da će za situaciju na terenu biti zaduženi posebni ljudi, a ukoliko bude nedostajalo vozila, u promet će biti stavljen dodatni broj kako se ne bi stvarale gužve. 

- Za sjedenje je predviđeno svako drugo mjesto u vozilu. Čak i na stajalištima ćemo obilježiti da se poštuje socijalna distanca kako se ne bi stvarali bliski kontakti - rekao je Kalem. 

Posebne preporuke

Javni prijevoz u FBiH obustavljen je prije skoro dva mjeseca, a izdate su posebne upute Zavoda za javno zdravstvo koje će se morati primjenjivati od ponovnog puštanja javnog prijevoza.

- Na ulazu u vozilo i na svim peronima i stanicama treba postaviti obavjesti o higijenskim mjerama i ograničenjima u vidu broja putnika po vozilu.

- Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa.

- Održavati odgovarajući fizički razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.


Od petka u funkciji javni prijevoz. Avaz

Raspored putnika

- Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih. Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu.

- Preporuka je da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

- Preporučuje se i pojačano prisustvo revizora u vozilima. U javnom gradskom prijevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.