TERORIZAM

Podignuta optužnica protiv Emira Ališića zbog učešća na ratištima u Siriji

Ališić se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama

Ališić je 6 godina bio borac "ISIL-a". Arhiva

S. K. /Avaz.ba

13.5.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Emira Ališića (1970.) koji se tereti da je oko šest godina učestvovao u paravojnim formacijama tzv. “ISIL-a”. 

U optužnici se, između ostaloga, navodi da je Ališić, koncem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura tzv.”ISIL-a”, otputovao iz BiH, na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Raka i Haritan, borio u strukturama tzv.”ISIL-a”, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. 

Ališić je krajem prošle godine izručen BiH. Arhiva

Također, istaknuto je da je Ališić bio bio pripadnik tzv.”ISIL-a” u periodu od 2013. do 2019. godine, a početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od strane kurdskih snaga.

On je krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i proveden u pritvor, te se i sada nalazi u pritvoru određenom rješenjem Suda BiH.

Ališić se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. KZ BiH. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.