REAKCIJE

Kodrić pisao "Napretku": Stalo nam je do smirivanja tenzija

Imamo potrebu iznova iskazati našu neupitnu opredijeljenost za zajednički život svih naroda i građana u BiH kao našoj zajedničkoj domovini, uključujući i Bošnjake i Hrvate, a zarad dobra svih nas i naše zajedničke domovine

Kordić: Zajednička domovina. Avaz

Avaz.ba / Fena

13.5.2020

Predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić uputio je pismo predsjedniku HKD „Napredak“ Nikoli Čiči i članovima Središnje uprave HKD „Napredak", u kojem navodi da saopćenje Središnje uprave HKD „Napredak“ povodom tenzija izazvanih najavom služenja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu za stradale na Bleiburgu 1945. godine shvataju kao prilog smanjivanju nastalih tenzija.

- Vaše saopćenje shvatamo kao prilog smanjivanju nastalih tenzija, uz uvažavanje slobode kao temeljne vrijednosti savremenog svijeta, uključujući i slobodu vjere i vjerskog izražavanja, te uz osudu svake vrste totalitarnih režima i praksi - navodi Kodrić u pismu.

Dodaje da se za iste slobodarske i antitotalitarne principe zalaže i BZK „Preporod“, kao temeljna i najstarija ustanova kulture Bošnjaka, odnosno kao bošnjačka kulturna matica.

- Pritom, i nama je posebno stalo do smanjivanja nastalih tenzija, kao i uopće do relaksacije cjeline našeg društva, a posebno do skladnih i konstruktivnih odnosa naroda i građana u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, imamo potrebu iznova iskazati našu neupitnu opredijeljenost za zajednički život svih naroda i građana u BiH kao našoj zajedničkoj domovini, uključujući i Bošnjake i Hrvate, a zarad dobra svih nas i naše zajedničke domovine, što je i jedan od suštinskih aspekata rada i djelovanja BZK „Preporod“ - navodi se u pismu.

Ne želimo, dodaje se u pismu, „da se u našoj zajedničkoj domovini iko osjeća iz bilo kojeg razloga manje 'svoj na svom' u odnosu na druge narode i građane Bosne i Hercegovine, bilo gdje širom naše zajedničke domovine, a posebno ne u Sarajevu kao glavnom gradu države čiji ste i vi ravnopravni građani i jedan od njezinih temeljnih naroda“.

- Ovo pismo upućujemo vam i s obzirom na uvijek izvrsne odnose BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“, ali i s obzirom na svijest o nužnosti što je moguće boljih odnosa naših naroda, kao i svih drugih naroda i građana u BiH. Uzimajući u obzir ono što je demografska realnost, posebna je zadaća upravo Bošnjaka da skrbe o ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH, a mi tu svoju obavezu s punom odgovornošću nastojimo ispuniti. To rado činimo širom naše zajedničke domovine, a posebno je važno da to činimo i u Sarajevu, kako je to bio slučaj i u najtežim vremenima i najtežim iskušenjima niz puta prije, kako u bližoj, tako i u daljoj prošlosti – navodi se u pismu predsjednika BZK “Preporod” Sanjina Kodrića upućenog predsjedniku HKD „Napredak“ Nikoli Čiči i članovima Središnje uprave HKD „Napredak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.