SARAJEVO

BiH od Svjetske banke dobila 33,1 milion eura za prevenciju virusa COVID-19

Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto

E. H. / Avaz.ba

13.5.2020

Bevanda: Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita. Arhiv

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas ugovor o zajmu sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Saliansom, čime je odobren 33,1 milion eura pomoći BiH namijenjen za prevenciju virusa COVID-19

Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID-19.

Ministar Bevanda zahvalio je predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj reakciji kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv virusa COVID-19 u BiH.


Entiteti su korisnici

- Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i bit će na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uvjeti su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda - naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Implementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19.859.900 eura, jesu federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada 13.240.100 eura i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno sukladno uvjetima zajma, te naglasio značaj ovakvih projekata u momentima kada se cijeli svijet susreće s teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim nego socijalni i ekonomskim.

Ciljevi ovog projekta, između ostalog, jesu prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija COVID-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.