INTERVJU

Metju Fild: BiH mora postati ekonomija koju pokreću privatni sektor i izvoz

Velika Britanija postala druga najteže stradala zemlja od virusa COVID-19

Metju Fild o trenutnoj situaciji u BiH. Avaz

Avaz.ba

13.5.2020

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field) u intervjuu za Akta.ba kazao je da će trenutna situacija u našoj zemlji natjerati da se promijene neke stvari koje već dugo trebaju promjene. Između ostalog, govorio je i o nekim drugim problemima, ali i rješenjima. 

Kazao je da bi kriza uzrokovana koronavirusom, sa svim svojim groznim posljedicama, mogla s vremenom postati i stvarna prilika za ponovno pokretanje bh. ekonomije i širih reformi.  

- Ovo podrazumijeva stavljanje pandemije pod kontrolu i osiguravanje da se zdravstveni sistem s njom može nositi. Ali sada je i vrijeme da se ograniči ekonomska šteta za kompanije i radnike. Za to su potrebne značajne investicije, procjena je oko 900 miliona eura za finansiranje nastalog procjepa. Aranžmani sa MMF-om, EU i drugima će pomoći, ali oni trebaju biti vezani za strukturalne socioekonomske reforme koje zemlju čine jačom. Vjerujem da je sada jasno šta BiH treba da uradi, uključujući i reformu javne administracije, restrukturiranje javnih preduzeća, jačanje privatnog sektora i reforma zdravstva. Opseg intervencija koji je potreban će se možda mijenjati zbog COVID-19 krize, ali srž ostaje ista – BiH mora postati ekonomija koju pokreće privatni sektor i izvoz, u kojoj se otvaraju radna mjesta i stvaraju prilike za njene građane - istakao je Fild. 


Akcioni plan

Kada je riječ o Vladi FBiH koja je usvojila "Korona-zakon"- Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Fild smatra da je to dobar prvi korak. 

- Primijetili smo i neke dobre poteze u RS. Kompenzacija dijela doprinosa na plate, odgađanje dijela plaćanja poreza na dobit i uvođenje Garantnog fonda bi trebalo pomoći onima koji su najviše osjetili posljedice. Puno toga još je potrebno, za podršku kompanijama i pojedincima. Novi i značajniji paket će biti potreban. Mi možemo pomoći sa tim procesom, ali se treba slušati i glas kompanija i radnika- kazao je on. 

Velika Britanija postala druga najteže stradala zemlja od COVID-19, Fild pojašnjava da vlada Ujedinjenog Kraljevstva radi na akcionom planu koji se zasniva na naučnim savjetima.

Metju Fild o trenutnoj situaciji u BiH. Avaz

Javne usluge

Na pitanja kako se BiH u odnosu na Veliku Britaniju postavila u borbi protiv pandemije, Fild je kazao: 

- Ovo su izvanredna vremena, i diljem svijeta svjedočimo izvanrednim mjerama. Zemlje se bore sa, kako zdravstvenom krizom, tako i ekonomskim posljedicama, a to se nije desilo u našem životima. To traži da se sve zemlje aktiviraju i zajedno rade na odgovoru na globalne zdravstvene i ekonomske implikacije, uključujući i podršku onim najsiromašnijim i najranjivijim. Iako smo svjedočili poduzimanju određenih dobrih mjera u BiH, treba nam da vidimo mnogo više od bh. vođa, na svim nivoima, jer, odluke koje se danas donose, određuju pravac za niz godina koje sup red nama. Ključno pitanje je kakvu BiH svi zajedno želimo izgraditi? Značajna finansijska podrška i dodatna pomoć dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva i od drugih prijatelja putem MMF-a, Svjetske banke, EU i UN-a. Imamo priliku da izgradimo zemlju kakvu građani prizivaju – inkluzivniju, pravičniju, sa boljim javnim uslugama, jačom vladavinom prava, manje korupcije. A, Ujedinjeno Kraljevstvo je tu da pomogne u svim tim područjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.