EVROPSKA UNIJA Za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju

Za poduzetnike, turizam i poljoprivredu u BiH 4,7 miliona eura podrške

U okviru EU4Business ukupno je dostupno 10 miliona bespovratnih sredstava EU koji će se koristiti kao poticaj BiH ekonomiji i pomoć firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta

Avaz.ba
13.05.2020 14:30

Evropska unija: Početak provođenja razvojnih projekata

Foto: Agencije

Projekat EU4Business danas najavljuje početak provođenja 34 razvojna projekta vrijedna 4.7 miliona eura kao pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju, i jačanju poduzetništva u Bosni i Hercegovini, čime daje doprinos unaprjeđenju konkurentnosti i očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta. 

Bespovratna sredstva

U okviru EU4Business ukupno je dostupno 10 miliona bespovratnih sredstava EU koji će se koristiti kao poticaj BiH ekonomiji i pomoć firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta. Osim toga, projekat pomaže mladim i ženama poduzetnicima da pokrenu vlastitu djelatnost, a vrši i nova ulaganja u sektoru turizma, poljoprivrede i ruralnih područja, čime će se zajednicama u BiH omogućiti brži oporavak.

Osim ove podrške, EU je najavila 73.5 miliona eura za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica COVID-19 u BiH, kao i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johan Satler (Johan Sattler) je rekao:

  • Evropska unija
    Evropska unija Foto: Agencije

- Zadovoljstvo mi je što mogu najaviti našu podršku poslovnoj zajednici u BiH, koja je uslijedila ubrzo nakon što smo osigurali urgentnu pomoć zemlji u vidu medicinske opreme za borbu protiv COVID-19. Danas obilježavamo početak nova 34 projekta podrške kompanijama, poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima koji će se fokusirati na uvođenje novih informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, turizmu i zapošljavanju, koji su snažno pogođeni pandemijom. Ovi projekti predstavljaju tek početak pomoći EU za oporavak pogođene BiH ekonomije. Radujem se i mnogobrojnim projektima koje ćemo realizirati u budućnosti, jer samo zajedno možemo nadoknaditi izgubljeno i adekvatno odgovoriti na potrebe zemlje – kazao je Satler.

Četiri javna poziva

Ova 34 projekta su odabrana u skladu sa kriterijima četiri javna poziva za dostavljanje prijedloga projekata objavljenim 2019.-2020. u okviru projekta EU4Business.

Radi se o razvojnm partnerstvu u turizmu, poduzetništvu, poljoprivrednicima i zadrugama koji se bave primarnom proizvodnjom te Firme i zadruge koje se bave procesuiranjem poljoprivrednih proizvoda, stvaranjem dodane vrijednosti i marketingom.

Komentari

NA VRH