EKSKLUZIVNO

Solak dao 2,4 miliona KM kompaniji "Patrio" iz Visokog koja se veže uz ime njegovog advokata, Kolić sve demantira

Tako je Solak bio široke ruke prema svom advokatu Kadriji Koliću, čija je kompanija "Patrio" iz Visokog, a koja inače ima sjedište u napuštenom prostoru

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

13.5.2020

Dostavljen izvještaj na četiri strane. Avaz

Nakon što je Vlada Federacije jučer odbila izvještaj o radu Federalne uprave civilne zaštite od dana proglašenja vanrednog stanja, danas im je dostavljen novi.

Na svega četiri strane, Federalna uprava civilne zaštite obrazložila je izvještaj o postupki svih nabavki koje su provedene mimo odredaba Zakona o javnim nabavkama, a posebno medicinske opreme (testova, zaštitne opreme i respiratora) od 16. maja ove godine.

U galeriji pogledajte o čemu se radi i kome je Fahrudin Solak dijelio unosne poslove.

Novi izvještaj, novi podaci, nove sumnje. Avaz

Tako je Solak bio široke ruke prema svom advokatu Kadriji Koliću, čija je kompanija "Patrio" iz Visokog, a koja inače ima sjedište u napuštenom prostoru.

Kolićeva kompanija je od FUCZ dobila nešto više od 2,4 miliona KM. Najprije 175.000 za 1.000 komada zaštitnih odijela te onda i ručne medicinske kamere, o čemu smo i ranije pisali, više od 77.000 KM.

Zanimljivo je da je kompanija ''Cubicus'', koja se inače bavi proizvodnjom namještaja, dobila posao vrijedan više od 1,3 miliona KM za nabavku reagensa.

Najbolje je u ovoj podjeli novca prošla firma ''Zdrava sredina'', direktora, a dobro upućeni kažu i vlasnika Ramiza Turulje, intimusa lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Kako smo objavili u ponedjeljak, ova je kompanija od Solaka  samo za isporuku dezinfekcijskih sredstava dobila više od 308.000 KM, a zatim i još 58.000 KM za jednokratne maske...


Demantij Advokata Kolića

Nakon objave informacija o izvještaju o nabavkama u Federalnoj upravi civilne zaštite, advokat Kadrija Kolić uputio je demantij u kojem je negirao navode o njegovoj povezanosti s firmom preko koje je poslovala FUCZ. 


- U Vašem tekstu sa Privrednim društvom „Patrio“ Visoko, dovodite u vezu mene kao advokata gospodina Fahrrudina Solaka, uz zlonamjerne zaključke i pitanja da iza Privrednog društva „Patrio“ d.o.o. stoji advokat Kadrija Kolić.  I pored činjenice da imate jasne dokaze iz dostupnih javnih registara, iste ignorište i istim tekstom pokušavate mi implicirati moju vezu sa firomom „Patrio“ i eventualnim privredni odnosima koje ispostavlja isti privredni subjekt - kaže Kolić u demantiju te dalje navodi: 



Kolić: Netačno je da se krijem iza bilo čega. Arhiva

- Dakle, netačno je da se Kadrija Kolić krije iza bilo čega. Svi podaci u pogledu mojih vlasničkih struktura i dioničarskih kapitala u privrednim društvima u BIH su transparentni i dostupni.  Naravno, radujem se činjenici da su objavljene sve nabavke u vrijeme krizne situacije, koja i dalje traje, te da se i mediji, ali i istražni organi bave time. Žao mi je što vi nastojite konstruisati određene odnose koji ne postoje, te kroz cijeli tekst ste u stalnom sukobu s činjenicama koji potiču iz javnih registara - kaže se na kraju demantija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.