ISTRAGA

Inspektori SIPA-e i tužioci Tužilaštva BiH izuzeli dokumentaciju u Vladi FBiH zbog afere "Respiratori"

Vlada Federacije BiH je suspendirala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a njegovu funkciju preuzet će dosadašnji pomoćnik Mustafa Kadribegović

Piše: Avaz.ba

13.5.2020

Vlada FBiH: Istražitelji i tužioci pregledaju dokumentaciju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Istražitelji SIPA-e i tužioci Tužilaštva BiH jučer su u zgradi Vlade FBiH, provjeravali dokumentaciju koja je u vezi sa aferom ''Respiratori''.

Vlada Federacije BiH je suspendovala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a njegovu funkciju  preuzet će dosadašnji pomoćnik Mustafa Kadribegović. 

Prema informacijama "Avaza", pripadnici Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u Vladi FBiH su češljali dokumentaciju o postupku nabavke respiratora.

SIPA-a je prethodno tražila od Vlade da im dostavi dokumentaciju o nabavci 100 spornih respiratora iz Kine u BiH.

Iako je za to postupak nabavke bila zadužena Federalna uprava civilne zaštite, Vlada je morala zbog pandemije koronavirusa donijeti odluku o nabavci. O svemu, iako su ranije tvrdili drugačije, upoznat je u detalje ured premijera Fadila Novalića.


Vlada FBiH: Istražitelji i tužioci pregledaju dokumentaciju. M. Tabaković

Sporno je ko je uradio i specifikaciju traženih respiratora za koje je vještak utvrdio da su beskorisni u bolnicama. Mora se utvrditi i kako su u ugovoru sa "Srebrenom malinom", a isporučeni drugi respiratori.

Solak će biti suspendovan dok se ne okonča istraga koja se vodi zbog nabavke 100 respiratora iz Kine, od kojih je 80 uvezeno putem poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.