SARAJEVO

Zatražena smjena Fahrudina Solaka, a ne njegova suspenzija

Usvojeno ukupno šest zaključaka

Predsjedavajući Komisije Damir Mašić. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

13.5.2020

Izvještaj koji je dostavila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nedovoljan je i zahtijeva se njegova dopuna, kao i smjena Fahrudina Solaka, zaključeno je na današnjoj sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ovo je za „Avaz“ potvrdio predsjedavajući Komisije Damir Mašić.

- Na sjednici gospodin Solak nije bio prisutan iz razloga što je jučer suspendiran, umjesto njega je bio Mustafa Kadribegović kao ovlaštena osoba. Nažalost gospodin Kadribegović nije mogao da pruži odgovor na ključna pitanja, jer prema njegovom iskazu nije upoznat s detaljima. Nama je danas dostavljen samo statistički prikaz javnih nabavki, bez detalja koje smo tražili. Shodno tome usvojili smo nove zaključke – pojasnio je Mašić.

Prvi zaključak glasi:

- Tražili smo da nam se dostave ugovori sa svim dobavljačima za svaku nabavku od 16. marta pa do datuma dostavljanja izvještaja. Rok je do ponedjeljka 18. maja. Traženi su zapisnici, ocjene ponuđača i obrazloženje izbora dobavljača, kao i podatke o članovima komisija za svaku pojedinačnu nabavku.

Zaključak broj dva:

- Tražili smo od Vlade FBiH da nam dostavi zaključke koje je Vlada usvojila, a koji doneseni nakon razmatranja informacija o radu Kriznog štaba civilne zaštite.

Mašić je pojasnio da je intencija da se pogledaju i zaključci Vlade koji su doneseni, a nakon što su isplivale afere u vezi s nabavkama.

Zaključak broj tri:

- Budući da smatramo da postoji dovoljno dokaza Komisija je predložila smjenu direktora Solaka, a ne njegovu suspenziju, kao i suspenziju šefa sektora za računovodstveno-finansijske poslove i šefa za javne nabavke i skladištenje FUCZ.

Mašić: Komisija nije mogla dobiti odgovor na elementarno pitanje. Arhiv

Zaključak broj četiri:  

- Komisija zahtjeva da se u roku od sedam dana Federalno pravobranilaštvo očituje o mogućnostima proglašenjem ništavnim ili raskidanje ugovora o koji je FUCU potpisala sa „Srebrenom malinom“.

Mašić je istakao da danas Komisija nije mogla dobiti odgovor na elementarno pitanje o aneksu ugovora koji je potpisala kompanija „Srebrena malina“ sa crnogorskom kompanijom koja je učestvovala u nabavci.

Zaključak broj pet:

- Tražili smo da na sljedećoj sjednici Komisije prisustvuje prije svega premijer Fadil Novalić, kako bi se razjasnila uloga Vlade FBiH i njegovog kabineta u ovom procesu, kao i šefice Kriznog štaba gospođe Jelke Miličević.

Zaključak broj šest:

- Zatražili smo od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića da što prije zakaže sjednicu s obzirom da postoji više od 20 potpisa kojima se traži ta sjednica.

Mašić je dodao da su svi zaključci osim prvog usvojeni jednoglasno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.