AKTUELNO

Svjetski židovski kongres osudio misu za Blajburg u Sarajevu

Osude sa svih strana. Agencije

Avaz.ba

13.5.2020

Svjetski židovski kongres (WJC) pozvao je vlasti u Hrvatskoj da prestanu učestvovati u veličanju, kako su naveli, zloglasnog ustaškog režima, te osudio misu zakazanu za 16. maj u Sarajevu, namijenjenu odavanju počasti Hrvatima ubijenim u maju 1945. u Blajburgu, prenosi agencija Tanjug. 

U priopćenju WJC navodi da se protivi toj i dvjema manjim komemorativnim manifestacijama u Zagrebu i Blajburgu, najavljenima za isti dan.


Osude sa svih strana. Agencije

Kako se navodi, WJC je ogorčen i time što se u Hrvatskoj posljednje 24 godine tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i nezavisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i suvremene države nego pojedinci koji su podržavali ili su bili uključeni u aktivnosti režima koji je ubio stotine hiljada nedužnih osoba samo zbog njihovog etničkog ili vjerskog identiteta.

- Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav Zakon o spomendanima, praznicima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Član 2.) i od svih slobodnih datuma u godini odabrao onaj koji obilježava događaje vezane uz Blajburg, smatravši ga najprikladnijim za uspomenu na žrtve koje su pale za slobodu i nezavisnost moderne Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.