NOVI PODACI Testirano 697 laboratorijskih uzoraka

U RS zaražene još 33 osobe, među njima doktor i štićenik staračkog doma

Ukupno 22 osobe su navele kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu

Sl. M. / Avaz.ba

Zaraženo još 17 muškaraca i 16 žena

Foto: AFP


Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 697 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 33 osobe u ovom bh. entitetu.

- Riječ je o 17 muškaraca i 16 žena. Četiri osobe muškog pola su mlađe životne dobi, šest srednje i sedam osoba je starije životne dobi. Jedna osoba ženskog pola je mlađe životne dobi, deset je srednje i pet je starije životne dobi.  Prema mjestu prebivališta sedam osoba je iz Prijedora, šest osoba je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Gacka, tri osobe su iz Gradiške, po dvije osobe su iz Kotor Varoši, Trebinja, Teslića i Kneževa, i po jedna osoba iz Kozarske Dubice, Šamca, Broda, Laktaša i Nevesinja - stoji u saopćenju Ministarstva zdravlja RS. 

Tri osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definiranim procedurama. Ukupno 22 osobe su navele kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testiran je još 101 zdravstveni radnik iz Banje Luke, Prijedora, Bosanskog Novog, Trebinja, Bosanske Gradiške, Bijeljine, Čelinca, Laktaša, Bosanskog Broda, Dervente, Teslića, Kotor Varoši, Istočnog Sarajeva i Foče, i ovi nalazi su negativni, a pozitivan test na novi virus potvrđen je kod jednog doktora iz Bolnice u Prijedoru.

Opis: Koronavirus

Grafika

Zaražen i štićenik staračkog doma

Novi koronavirus potvrđen je i kod jednog korisnika doma za starija lica iz Kneževa. U posljednja 24 sata testirano je i još 50 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i svi rezultati testova su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.201 slučaj virusa korona, a oporavilo se 511 osoba. Od posljedica Covida-19 preminula je 81 osoba. U tom bh. entitetu do sada je na koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 19.872 osobe. 

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 96 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 28 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.  

Pet pacijenata na respiratoru

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 17 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 35 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Općoj bolnici Trebinje devet osoba, u bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru deset pacijenata, u bolnici u Bosanskoj Gradišci je zbrinuto devet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.  

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 160 osoba, deset osoba je smješteno u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba u Domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.775 osoba, a nadzor je završen kod 26.462 osobe.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na