SASTANCI

Satler i Salčin o javnim nabavkama: Što prije usvojiti Zakon

Ambasador Satler je istakao važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona u cilju usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije

Johan Satler i Đenan Salčin. Avaz

Avaz.ba

14.5.2020

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Johan Satler (Johann Sattler) i direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin juče su razgovarali o trenutačnoj situaciji u vezi javnih nabavki, problema i zloupotreba koje su se pojavile, posebno u vrijeme krize izazvane koronavirusom, te o trenutačnoj opremljenosti i ljudskim resursima u Agenciji. 

Salčin je istaknuo da je Agencija za vrijeme pandemije koronavirusa u okviru svojih ovlaštenja vršila kontinuirano praćenje postupaka javnih nabavki, te da se svakodnevno pregledavaju svi mogući izvori praćenja i da se djeluje u cilju zaštite interesa građana i spriječavanja zloupotreba. 

Jedna od tema sastanka bila je i trenutačno stanje sa Nacrtom izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama.

Johan Satler i Đenan Salčin. Avaz

Ambasador Satler je istakao važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona u cilju usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije.

Također, naglašeno je da sve institucije trebaju dati svoj puni doprinos da Nacrt Zakona što prije uđe u zakonodavnu proceduru u parlamentu. 

Ambasador Satler je naglasio bitnu ulogu Agencije kao i to da će EU nastaviti da podržava proaktivno djelovanje u borbi protiv korupcije. 

Na kraju sastanka razgovarali su i o preferencijalnom tretmanu u postupcima javnih nabavki koji prestaje 1. juna 2020 godine i čije bi produženje predstavljalo kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.