BROJNE REAKCIJE

Podrška iz Hrvatske: Vrlo neprimjereni napadi na kardinala Puljića

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman telefonski je u srijedu razgovarao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem

Katedrala u Sarajevu Misa se treba održati 16. maja. Avaz

Avaz.ba

14.5.2020

Ne stišavaju se reakcije na najavljeno održavanje mise zadušnice u sarajevskoj katedrali koju će za žrtve Blajburga služiti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Najava održavanja mise 16. maja izazvala je oštre osude, ali i podršku. Reagirali su i predstavnici hrvatske vlasti, tamošnji političari i crkveni cjerodostojnici. Iz susjedne zemlje stižu poruke podrške kardinalu Puljiću i katolicima u našoj zemlji. 


Iskazao podršku

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman telefonski je u srijedu razgovarao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te mu iskazao podršku za služenje svete mise u sarajevskoj katedrali u sklopu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije.

Kako se navodi u saopćenju, kardinala Puljića su biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajednički odabrali za predsjedatelja euharistije blajburškim žrtvama.

- Unatoč pandemiji koronavirusa, kardinal Puljić i ministar Grlić Radman izrazili su zadovoljstvo što će se i ove godine nastaviti održavati kultura sjećanja obilježavanjima na Blajburgu, u Sarajevu te Zagrebu, gdje će na groblju Mirogoj državni vrh položiti vijenac i zapaliti svijeću uz molitvu, navodi se u saopćenju.

Sagovornici su, dodaje se, istaknuli važnost dostojanstvenog odavanja pijeteta pokojnima te čuvanja spomena na nevine i mučene žrtve ubijene bez suđenja. Ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je kardinal Puljić cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojne stanovnike. Ministar je pritom još jednom zahvalio kardinalu Puljiću na služenju katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini 30 godina kao vrhbosanski nadbiskup, saopćeno je iz MVP-a Hrvatske.


Katedrala u Sarajevu. Avaz

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, također je komentarisao reakcije na održavanje mise u Sarajevu. 16. maja

- Vrlo neprimjereni napadi na kardinala Puljića koji je cijeli rat proveo u Sarajevu, koji je kroz Caritas pomagao stanovnicima Sarajeva tokom rata, na njegov poziv je dva puta došao papa. Čovjek služi misu za žrtve. To nije nikakvo veličanje Nezavisne države Hrvatske. On služi misu za duše pokojnih, koji su ubijeni i mučeni bez suda, tamo su bili zarobljeni poraženi vojnici, civili, ubijeni su brutalno. To je zločin komunističkog sustava i služi se misa - kazao je Jandroković.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, ne želeći ulaziti u unutarnjopolitičku situaciju u BiH, kazao da i u Domovinskom pokretu "najoštrije osuđuju bilo kakav pritisak na katolike i Hrvate u BiH".


Sloboda vjeroispovijesti

- Mislimo da to nije način za komuniciranje. Smatramo da se komemorcija treba održati, sloboda vjeroispovijesti vrijedi u BiH, ne bi to trebalo to na taj način manifestirati. Ali, s druge strane, ako neko se s tim ne slaže, neka to u javnom prostoru izgovori, ali ne vršiti pritisak i zabrane. Žrtva je žrtva, nemojmo biti selektivni. Vidimo kako se tamo sada uvijek grupiraju neke situacije, evo ovoga puta Srbi i Bošnjaci protiv Hrvata, u ovisnosti o nekim parcijalnim interesima. Nije dobro za državu BiH, nije dobro ni za jedan narod u BiH i dodatne podjele ne trebaju nikome - naveo je Škoro.

Najava održavanja mise 16. maja izazvala je oštre osude Saveza antifašističkih boraca (SABNOAR) BiH, židovske općine u Sarajevu, gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, a reagirali su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.