SAZNAJEMO Po zahtjevu "Srebrene maline"

Sud BiH još bez odluke o Hodžićevih 452.000 KM da plati PDV

Glavnom akteru afere koja se odnosi na nabavku spornih respiratora iz Kine blokirani računi u Privrednoj banci Sarajevo

M. Aš. / Avaz.ba

Od Tužilastva zavisi hoće li udovoljiti zahtjevu "Srebrene maline".

Foto: Avaz


Sud BiH još nije odlučio po molbi kompanije "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića da mu se odobri transakcija 452.000 KM kako bi platio PDV za preostalih 20 respiratora koji trebaju stići u BiH, saznaje "Avaz". 

Hodžiću, glavnom akteru afere koja se odnosi na nabavku spornih respiratora iz Kine, Sud BiH blokirao je dva računa u Privrednoj banci Sarajevo.

Blokada je obavljena po prijedlogu Tužilaštva BiH, zbog čega je Sud sada zahtjev Hodžića poslao na izjašnjenje ovoj instituciji. U prijevodu, od Tužilaštva zavisi hoće li udovoljiti zahtjevu "Srebrene maline". 

  • Tužilaštvo jučer pretreslo kabinet Novalića

    Tužilaštvo jučer pretreslo kabinet Novalića

    Foto: Avaz


Dok se čeka odluka, upitno je hoće li i kada uopće stići preostalih 20 respiratora iz Kine.

"Srebrena malina" je po ugovoru s "Fly Bosniom" platila prijevoz respiratora u iznosu od 298.000 KM, no sada ova aviokompanija traži dodatni iznos za ostalih 20. 

Već ranije smo pisali da je i ova transakcija od 150.000 eura precijenjena i da kargo letovi iz Pekinga u BiH koštaju oko 60.000 eura.

Tužilaštvo je jučer obavilo pretres Ureda premijera Fadila Novalića, gdje su izuzete saglasnosti o nabavci respiratora. Pod lupom bi mogao biti Novalićev šef kabineta Hasan Ganibegović.

Nikome nije jasno ko je pisao specifikacije za jedne, a stigli su drugi, neupotrebljivi respiratori.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na