SARAJEVO

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Nehamer i Radončić istakli slična gledišta na migrantsku krizu

Razgovarano o pandemiji koronavirusa

Avaz.ba

14.5.2020

Ministar Radončić razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Austrije Karlom Nehamerom. MSBiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je putem videolinka razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Austrije Karlom Nehamerom (Nehammer). Teme razgovora su bile migrantska kriza, problemi izazvani pandemijom, te saradnja sigurnosnih agencija dvije države.

Ministar Radončić je istakao da je BiH potrebna pomoć EU u jačanju kapaciteta Granične policije BiH, odnosno za opremanje i zapošljavanje nedostajućih graničnih policajaca, kako bi efikasno mogli štititi granicu. Dodao je da BiH ne može biti parking za ilegalne migrante te da je potrebno da se odredi kvota u skladu s finansijskim mogućnostima i kapacitetima države, naglasivši da BiH može da podnese i efikasno upravlja s najviše 6.000 migranata i da teret treba da se podijeli na oba entiteta.

Ministar Nehamer je podijelio zabrinutost što nije utvrđen identitet ilegalnih migranata, kojih je trenutno u BiH više od 9.000. U tom kontekstu saglasan je s migrantskim planom ministra Radončića u pogledu njihovih provjera, zbog mogućih sigurnosnih, ali i terorističkih prijetnji.

Ministar Nehamer je ocijenio da je izuzetno važno daljnje jačanje odnosa dvije zemlje, te predložio novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o unapređenju saradnje policijskih agencija.

Ministri Radončić i Nehamer trenutnu situaciju u borbi protiv koronavirusa ocijenili su dobrom u obje zemlje, a razgovarali su i o planovima za postepeno ukidanje mjera zabrane, posebno u kontekstu oporavka ekonomije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.