SASTANCI

Turković i Đi: Vizna liberalizacija otvorila prostor za saradnju BiH i Kine

Kineske firme trenutno su prisutne u BiH i rade na nekoliko velikih projekata, a pojačan interes za dolazak su pokazali i studenti

Turković zahvalila na podšci Kine našoj zemlji. Arhiv

A. J. / Avaz.ba

14.5.2020

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je sa državnim savjetnikom Državnog vijeća i ministrom vanjskih poslova Kine Vangom Đijem (Wang Yi) o iskustvima i aktivnostima koje su zemlje poduzele da spriječe širenje virusa COVID-19, te najavili planove za ekonomski oporavak.

Turković je informirala kineskog ministra o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, te se zahvalila na podršci koju su Vlada Kine, kineski građani i kompanije pružile našoj zemlji ne samo tokom trenutne krize, već i posljednjih nekoliko godina, kada je primjetan porast i intenziviranje ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

- Vizna liberalizacija između BiH i Kine (od 18. maja 2018. godine) je otvorila nove prilike za saradnju u brojnim oblastima. Kineske firme trenutno su prisutne u BiH i rade na nekoliko velikih projekata. Pojačan interes za dolazak su također pokazali i studenti iz Kine, te brojni građani koji su odlučili da se presele u našu zemlju - saopćeno je iz MVP.



Turković je govorila i o značaju Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka. Arhiv

Turković je govorila i o značaju Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka koji su potpisali Nacionalni komitet za zdravstvo Kine i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a koji će omogućiti unapređivanje saradnje dvije zemlje na području zdravstva i medicinskih nauka, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa.

Đi je pozvao ministricu Turković u službenu posjetu Kini. Ministrica se zahvalila na pozivu i pozvala ga u uzvratnu posjet u BiH čim se steknu uvjeti za to.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.