EKSKLUZIVNO

Johan Satler za "Avaz": Apsolutno je neprihvatljiva zloupotreba čak i jedne marke

Neka lideri u FBiH, na relaciji HDZ - SDA, pronađu rješenje za 330 miliona eura sredstava MMF-a

Satler: Užasni skandali zloupotrebe javnih sredstava. M. Tabaković

Piše: Aldin Tiro / Avaz.ba

14.5.2020

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Johan Satler (Johann Sattler) je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" pohvalio saradnju vlasti u BiH u vrijeme pandemije koronavirusa. No, kaže, sada slijedi nova faza, očuvanje radnih mjesta, razmišljanje o budućnosti i egzistenciji. 


Apel liderima

- Sve smo uradili s naše strane, uključujući osiguranje medicinske opreme, samo za to smo osigurali 7 miliona eura, jer je to bio prioritet. Ali sada treba balansirati potrebom očuvanja radnih mjesta. Bit će ovo teška godina i u tom smislu smo osigurali makrofinansijsku podršku od 250 miliona eura za budžete, jer će neminovno doći do smanjenja poreznih prihoda. I u ovoj, drugoj fazi postepenog popuštanja mjera potrebno je očuvati disciplinu, držati socijalnu higijenu, nositi maske. Ove mjere će se zadržati dugo, barem dok ne budemo imali učinkovitu vakcinu - rekao je Satler. 

 

Satler: Užasni skandali zloupotrebe javnih sredstava. M. Tabaković

Pojasnio je da su, i pored krize u kojoj se nalazi, ne samo BiH već i cijeli svijet, lideri u našoj zemlji imali dobru saradnju, uključujući i onu između entiteta. Ipak, iskazao je razočarenje da ni nakon mjesec nema rješenja u vezi s raspodjelom sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona eura.

- Na tom sastanku su učestvovali ministri finansija svih nivoa, predsjednici entitetskih vlada, stranački lideri. Ali ni mjesec kasnije to pitanje još nije riješeno. Iskoristio bih priliku da apeliram na lidere, prije svega u FBiH, na relaciji HDZ - SDA, da pronađu rješenje, jer građani ne mogu imati koristi od 330 miliona eura ako se ne nađe rješenje. Evropski put sam po sebi propisuje desetine javnih akata koje je potrebno predočiti u domaći pravni sistem, što znači da se mora imati koordinaciju, saglasnost, tako da se mora naći način da proces ide uz što manje poteškoća. Sve zemlje koje su se pridružile EU su prošle kroz taj proces i BiH neće biti izuzetak. Dat ću vam primjer. Jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK je Zakon o javnim nabavkama. Pomogli smo izradu tog zakona, ali već godinu nije moguće da budu usvojene izmjene i dopune tog zakona u Parlamentu - kazao je Satler. 

Pravni okvir

Naglasio je da, kada je u pitanju afera "Respiratori", mora postojati pravni okvir. - Morate imati adekvatne javne nabavke. Naravno, kada dođe do ovakvih slučajeva, morate imati adekvatan odgovor pravosuđa, agencija za provođenje zakona i svih drugih aktera koji će omogućiti procesuiranje. Apsolutno je neprihvatljiva zloupotreba čak i jedne marke, jer se radi o javnim sredstvima, teško zarađenom novcu građana - pojasnio je. 

Bez političke zloupotrebe

Kad je riječ o reakcijama na najavljenu misu za žrtve Blajburga, Satler je istaknuo da svaka vjerska zajednica ima puno pravo da održava bilo koje vjerske obrede za nevine žrtve ratova te da se ova dešavanja ne smiju politički zloupotrebljavati. 

- Istovremeno, organizatori su dužni osigurati da takva dešavanja nisu politički zloupotrijebljena. S obzirom na to da dolazim iz zemlje u kojoj se Blajburg nalazi, mogu reći da smo imali puno izazova s organizatorima proteklih godina. Zato prošle godine misa nije održana jer je Katolička crkva zaključila da se radi o političkoj zloupotrebi koja joj škodi i odbila da se to organizira. No, također su neprihvatljive prijetnje onima koji žele da učestvuju, ali i generalno prijetnje bilo kome. Apelirao bih na sve da spuste loptu. S historijskog aspekta, imam utisak i bolno je što se na Balkanu, a posebno u BiH, iznova vode ratovi iz prošlosti žestokom retorikom, umjesto da se zajednički gradi budućnost - zaključuje Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.