NA DANAŠNJI DAN

Poplave o kojima se i danas priča: Maglaj, Doboj, Orašje, Bijeljina...

Najveća pomoć u oporavku od poplava stigla od međunaordnih organizacija

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

15.5.2020

Poplave 2014. - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nakon višednevnih nezapamćenih kiša, podivljala rijeka Bosna 14. maja je krenula, a već 15. potpila je redom: Maglaj, Doboj, Bosanski Šamac, Odžak. 

Sa sjevera je stigla Sava i potopila Domaljevac I Orašje. 

Rijeka Drina je poplavila Bijeljinu, a Usora Doboj Jug. Rijeka Spreča je opet potopila Industrijsku zonu u Gračanici, a od Sprečkog polja, je napravia jezero. 

Neviđena kataklizma pogodila je ovaj dio BiH. Život u pojedinim od nabrojanih gradova bio je potpuno paralisan, štete više stotina miliona maraka.

Poplave iz 2014. godine. Arhiv

Oporavak poslije te 2014. godine uz pomoć međunarodnih organizacija, ali i domaćim novcem trajao je godinama. Trebalo je obnoviti poplavljene kuće i stanove, puteve, vodovode, sanirati klizišta, javne ustanove vratiti u život.

U Doboju je nažalost od poplava život izgubilo 11 osoba, mahom starih i bolesnih koje se nisu mogle izvući iz vodene stihije. Njima će biti odana počast u ponedjeljak u 10 sati.

Danas, šest godina kasnije, popava na svu sreću nema, ali je tu pandemija, koja je zarobila cijeli svijet. Raduje činjenica da je epidemiološko stanje u našoj državi dosta dobro i da se skoro svakog dana mjere zabrane popuštaju, pa se život koliko- toliko normalizuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.