SARAJEVO

Žučna rasprava na sjednici zbog rezolucije o žrtvama ustaškog režima

Rezoluciju su predložili nevjernici, kaže Lovrinović

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

15.5.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović tokom današnje sjednice kazao je da je bio protiv toga da se na dnevni red stavi rezolucija o poštivanju žrtava ustaških zločina.

- Nauka je rekla da je više stotina hiljada nevinih žrtava stradalo od ustaških zločina. Nauka je rekla da je počinjen genocid nad Srbima, ne možemo glasati za ovo jer u ovoj rezoluciji to ne piše. U narodnim novinama je napisao da će izvršiti genocid, ne možete u jednu liniju staviti sve narode, a zna se ko je stradao. Iako sam protiv obilježavanja Blajburga, ali mislim da ne trebamo govoriti o bilo čemu šta se dešava u džamijama ili crkvama. Stoga mislim da ovo ne treba da bude tačka dnevnog reda – naglasio je Radmanović.  

Dodao je da bi njegove stavove podržali širom RS, ali i svi antifašisti iz BiH.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Nikola Lovrinović kazao je da su rezoluciju predložili nevjernici.

- To govorim jer sam bio zatačen prijedlogom ovog dokumenta. Bio sam povrijeđen i uznemiren. Pokušavate uvesti ovaj parlament u raspravu o vjerskim zajednicama. Ovdje je u naslovu prevara, ja kao Hrvat ne bih smio reći da raspravljamo o zločinima iz Drugog svjetskog rata. Sveta misa se u Sarajevu držala 1995. godine. Misa se drži za nakanu, ovo su predložile neznalice. Svetu misu u Austriji niko nije zabranio pa ni u Austriji, sad je je zabranio koronavirus. Kardinal se ne krije iza naroda. Sugeriram vam da ne podržite ovu tačku dnevnog reda – kazao je Lovrinović.

Dodao je da će se misa održati uprkos bilo kakvim rezolucijama.

- Ne možete misu zabraniti, nemate pravo da to uradite – naglasio je Lovrinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.